Dağıtılan bu tohumlukların piyasa değerinin yaklaşık 2 milyon lira olduğu belirtildi.
Milli Çeşitler Üretime Katkı Sağlıyor
Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz, “Başçiftlik Beyazı” ve “Güngörbey” patates çeşitlerinin, üniversite bünyesinde geliştirilerek Ziraat Fakültesi adına Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkezi tarafından tescillendiğini açıkladı. Bu çeşitlerin, yerel tarımı desteklemek adına önemli bir adım olduğunu vurguladı.
DOKAP Desteğiyle 20 Ton Tohum Dağıtıldı
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DOKAP) desteklediği “Başçiftlik Beyazı ve Güngörbey Patates Çeşitlerinin Doku Kültürü Tekniği ile Elit Tohumluk Üretimi” projesi kapsamında, Tokat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün belirlediği üreticilere 20 ton elit sınıf tohumluk patates dağıtımı gerçekleştirildi. Reşadiye, Artova, Niksar ve Kazova bölgelerindeki yaklaşık 100 üretici bu destekten faydalandı.
Valilik Projesiyle 10 Ton Daha Üreticilere Ulaştı
Tokat Valiliği İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği tarafından desteklenen “Patateste Tokat Yöresine Yönelik Yeni Çeşit Geliştirme Çalışmaları ve Milli Çeşitlerin Tohumluk Üretim Sisteminin Oluşturulması” projesi kapsamında ise Reşadiye’deki yaklaşık 50 üreticiye 10 ton elit kademedeki tohumluk patates ulaştırıldı.
Bölge Tarımına Katkı Sağlanıyor
Her iki projenin de bölge tarımını güçlendirmek ve yerli çeşitlerin kullanımını yaygınlaştırmak için hayata geçirildiğini belirten Rektör Yılmaz, Tokatlı üreticilerin gelirini artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Dağıtılan tohumlukların, bölge ekonomisine önemli katkılar sağlaması bekleniyor.