Dr. Babacan, bu gelişmiş cihazın hastaların başka illere gitmeden tedavi olabilmelerine olanak tanıdığını vurguladı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz'a Öğretmenler Günü Sürprizi Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz'a Öğretmenler Günü Sürprizi

PET ve BT cihazlarının birleşimiyle oluşan hibrit görüntüleme sistemi olan PET-BT cihazı, özellikle kanser hastalarının tanısında ve kemoterapi ile radyoterapi sonrası tedaviye yanıtlarının değerlendirilmesinde kullanılıyor. Dr. Babacan, cihazın çalışması hakkında şu bilgileri verdi: “Cihaz, hastalara radyoaktif madde uygulanarak görüntü elde ediyor. Bu madde düşük dozda olduğundan vücuttan hızla atılıyor. Çekim sonrası hastaların hamilelerden ve çocuklardan 1 gün uzak durması, bol su tüketmeleri tavsiye ediliyor.”

Dr. Babacan, bu tür cihazların Türkiye’de sadece birkaç hastanede bulunduğunu, bunlardan birinin de Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi olduğunu belirtti. Ayrıca, cihazın %90-95 kanser türünde kullanıldığını, ancak prostat kanseri ve nöroendokrin tümörlerde şu anda hastaların şehir dışına gitmek zorunda kaldığını ifade etti. “Bu tür kanserlerde kullanılan radyoaktif maddeler şu an birimimizde mevcut değil. Ancak yakın zamanda bu tedavileri de burada yapabileceğiz. Tiroid kanserlerinde kullanılan radyoaktif iyot tedavisini ve prostat kanseri ile nöroendokrin tümörlerde lutesyum tedavisini birimimizde sunmayı planlıyoruz,” dedi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi, bu yeni teknoloji ve tedavi yöntemleriyle bölgeye önemli sağlık hizmetleri sunmayı hedefliyor.

Kaynak: Bülten