TOKAT HABER

Tokat’ta Atıklar Organik Gübreye Dönüşüyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, Taşlıçiftlik Kampüsü içerisinde yer alan ve Tokat’taki aktif kompost üretim tesisi olan Kompost Üretim Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Rektör Yılmaz, tesiste yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, projenin hem çevreye hem de ekonomiye büyük katkılar sunduğunu ifade etti.

Abone Ol

Rektör Yılmaz: “Organik Atıkların Geri Dönüşümü Çok Önemli”
Rektör Prof. Dr. Fatih Yılmaz yaptığı açıklamada, organik atıkların geri dönüşümünün çevre ve ekonomi için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Kompost, organik maddelerin ve bitkisel atıkların oksijenli veya oksijensiz ortamda ayrıştırılarak organik gübreye dönüşmesi sürecidir. Tokat’ta organik atıkların yıllık atık kompozisyonundaki oranı %64’tür. Bu nedenle, atık miktarını azaltmak, katı atık depolama alanlarının ömrünü uzatmak ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla bu tesis çok önemli bir rol üstleniyor.”

Sıfır Atık Projesi’ne Destek
Tesisin, Cumhurbaşkanlığı himayesinde 2017 yılında başlatılan Sıfır Atık Projesi hedeflerine doğrudan katkı sağladığını belirten Yılmaz, “Haftalık 3,5 ton işleme kapasitesine sahip olan tesisimiz, yıllık 60 tona kadar kompost üretimi gerçekleştirebiliyor. Ayrıca, bu tesis Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Verimlilik Proje Ödülleri kapsamında Eğitim kategorisinde 2.’lik ödülü kazanmıştır” dedi.

TOGÜMTAL Öğrencilerine Uygulama Alanı
Rektör Yılmaz, tesiste Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (GUTAM) önemli bir tedarikçi olduğunu, üniversite sosyal tesislerinden ve öğrenci yurtlarından toplanan organik atıkların burada işlendiğini ifade etti. Ayrıca, tesisin Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (TOGÜMTAL) öğrencileri için uygulama alanı sunduğunu belirtti.

Rektör Yılmaz, tesiste yapılan çalışmaların hem kent hem de ülke için faydalı olduğunu belirterek, projeyle ilgili sürdürülebilir hedeflere bağlılıklarını yineledi.