TOKAT HABER

Tokat’ın Meşhur Baklalı Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler

3 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranacak)

Abone Ol

Asma yaprağı
Dana kaburga
İç malzemeleri;
3 adet orta boy kuru soğan (yemeklik doğranacak)
1 büyük kase temizlenmiş ve bakla
1 büyük kase kırık yarma (çekilmiş)
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası

1 adet domates (kabuğu soyulup küçük küçük doğranacak)
•    1 adet yeşil biber (ince ince doğranacak)
•    3-4 adet yeşil soğan (ince ince doğranacak)
•    1 avuç doğranmış maydanoz (ince ince doğranacak)
•    pul biber
•    karabiber
•    1 çay bardağı su
•    yarım çay bardağı sıvı yağ
Baklalı Yaprak Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?
1.    Kuru baklalar bir gün öncesinden suda bekletilir. Yeterince ıslanmadığında baklaları soymak mümkün olmaz Bu nedenle soyulana kadar suda bekletmeniz gerekir.
2.    Kabukları yumuşadığında ortadan bıçakla ikiye kesilir ve kabukları soyulur. Her yarım bakla da iki parçaya ayrılır. Böylelikle bir bakla 4’e bölünmüş olur. Bu şekilde tüm baklalar ayıklanır ve tekrar yıkanır. Baklaları boş zamanınızda temizleyip derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
3.    Diğer taraftan genişçe bir kap içerisinde tüm iç malzemeleri karıştırılır. Kolay karıştırmak için su miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz.
4.    Tuzunu ise yaprağınızın tuzuna göre kendiniz ayarlayınız. Yapraklarını çok tuzlu ise içine tuz koymamanızı öneririm.
5.    Yaprakları sarmaya geçmeden önce tencerenin dibine kemikli dana eti (dana kaburga) yerleştirirseniz dolmalarınız daha lezzetli olacaktır. (Veya çoğu zaman dolmanın iç malzemesine bir miktar kuyruk yağı ilave edilir fakat ben kullanmadım.)
6.    Yapraklar fotoğrafta görüldüğü gibi avuç içine açılır ve ortasına bir miktar iç malzemesi koyularak bohça gibi sarılır.
7.    Hazırlanan dolmalar sıra ile tencerenin tabanına dizilir. Dolmaları fazla sararsanız artanını derin dondurucuda saklayıp, daha sonradan pişirmeniz de mümkün.
8.    Tüm dolmalar sarılıp tencereye yerleştirildikten sonra dolmaların üst seviyesine kadar su doldurulup tencerenin kapağı kapatılır.
9.    Ben düdüklü tencerede kaynadıktan sonra 40 dk kadar düşük ateşte pişirdim, eğer düdüklü tencere kullanmıyorsanız su miktarını artırarak ve ara sıra kontrol ederek daha uzun süre pişirmenizi öneririm.

Murat Berber Kelkit Gazetesi (Özel)