Durmaz’ın mesajı:
“Bir milleti millet yapan değerlerin başında o milletin yetiştirdiği kahramanlar gelir. Her millet kendi kahramanları ile övünür, onlarla geçmiş ve geleceği birbirine bağlar. Atalarımız: 'Geçmişini bilmeyen geleceğini tayin edemez' demiştir. Gerçekten de iyi bir tarih şuuru, iyi bir istikbalin anahtarıdır.
Plevne, Tuna Nehri Gazi Osman Paşa ve 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşında gösterilen kahramanlıklar ve sonrasında yaşanan Balkan faciası, göçler, Türk tarihinin ve her Türk gencinin hafızalarından kolay kolay silinmeyecek büyük tarihi olaylardır.
Tokatlı olmasıyla onur ve gurur duyduğumuz Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa, tüm hayatını insanlığa hizmet etmeye adamış, örnek biridir. 68 yıllık ömrünü cepheden cepheye koşarak, vatanına adamıştır. O günün sınırları içinde Anadolu'dan Kırım'a, Kırım'dan Yemen'e, Suriye ve Lübnan'dan Balkanlar'a kadar tüm vatan toprağında birçok kahramanlıklar ortaya koymuştur.
Hepimizin bildiği Tuna Marşı’nda “Neden Tuna Nehri akmadı, Gazi Osman Paşa neden Plevne’den çıkmam dedi? Tarihçilerin yazdığı, anlattığı kadar, bu soruların cevabını bulabilmek için hem düne hem de o toprakların bugünkü hazin durumuna bakmak gerek.
Zamanında gönderilemeyen yardımlar, komutanların bazı ihtirasları ve Rusların büyük kuvvetine rağmen aylarca zor şartlarda direnen Osman Paşa ve onun yanında yer alan Plevne halkı.
Ve huruç harekâtından bir gece önce Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa’nın en adaletli, dürüst bir Türk Komutanına yaraşır tavrı.
Gazi Osman Paşa huruç harekâtı yapmadan bir gece önce yaverleri vasıtasıyla Plevne şehrinin ileri gelen eşrafını kaleye davet ediyor. Diyor ki: “Biz sizlerden topladığımız vergilerle elimizden geldiği kadar sizleri korumaya çalıştık. Ancak yarın buradan ayrılacağız. İşte toplanan gelirlerden arta kalanlar ve onlara ait belgeler burada. Onları adaletli bir şekilde dağıtınız.”
Eşraf bu durum karşısında bir hayli üzülüyor:
-Paşam! Hayır, bizde sizinle bu harekâta katılacağız.
İşte Plevne kahramanı, Dünyanın ve tarihin tanıdığı, hemşehrimiz olmakla daima gurur duyduğumuz Gazi Osman Paşa budur.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da 1913-1914 yılları arasında Ataşemiliter iken tertip edilen bir gecede gençlerden biri ona sorar:
-Siz, Türk tarihinde kendinize bir rehber seçtiniz mi? Mustafa Kemal cevaben:
“Ben kendime Gazi Osman Paşa’yı rehber olarak seçtim. Ömrüm boyunca onun yolunu takip edeceğim. Türk Milleti Plevne’de yeniden kendisini bulmuştur.
Millet yolundaki mücadelemizde daima sembolümüz Plevne’de doğan milli ruh olacaktır. Felaket günlerinde Plevne harbini ve Osman Paşa’yı düşüneceğim.
Sizin de kahramanlık sembolünüz Gazi Osman Paşa olsun” demiştir.
O, dünya tarihine girmiş bir ordu komutanı ve birçok dünya devletinin başarısını ders olarak okuttuğu bir kahramandır. Tarihimizde böyle bir kahramana sahip olmaktan, Türk ve dünya tarihine damgasını vurmuş efsanevi bir komutan aynı kentte doğmaktan gurur duyuyor, Bu necip millet için büyük kahramanlıklar gösteren Plevne Kahramanı, büyük komutan Gazi Osman Paşa’yı vefatının 123. yılında rahmetl ve minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun..”
5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili Kadim Durmaz 5 Nisan Avukatlar Gününü de kutladı.
Durmaz mesajında: “Hukuk devletinin olmazsa olmazı, yargı erkinin temel taşı, savunma mesleğinin temsilcileri, birey hak ve özgürlüklerinin savunulmasında, hakların korunmasında, hukukun üstünlüğünün var olmasında yılmadan çaba gösteren; demokratik, laik, sosyal ve hukuk devletinin devamının güvencesi olan tüm Avukatlarımızın 5 Nisan Avukatlar gününü kutluyor, görevlerinde başarılar diliyorum. Avukatlarımızın sorun ve taleplerini biliyoruz. İnşallah Millet İttifakı iktidarında 13. Cumhurbaşkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncülüğünde ortak akılla, Avukatlarımızın görüş ve önerilerini dikkate alarak çözeceğiz” dedi.
-