TOKAT HABER

TOKAT HONÇASI: EFSANEVİ BİR GELENEK

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürünlerden biri olan Tokat Honçası, uzun yıllara dayanan bir el sanatı geleneğini temsil ediyor. Peki Tokat Honçası Nedir?

Abone Ol

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürünlerden biri olan Tokat Honçası, uzun yıllara dayanan bir el sanatı geleneğini temsil ediyor. Peki Tokat Honçası Nedir?

Tokat Honçası Nedir?

Tokat Honçası, Tokat iline ait coğrafi işaret tescilli bir el sanatı ürünüdür. Oldukça eski yıllara dayanan bu geleneğin önemli bir ürünü olan Tokat Honçası, şehir kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bakırdan imal edilerek yapılan bu tepsiler, çapları genellikle 55-60 santimetre arasında değişen büyüklükte olup ortalarında büyük bir göz ve etrafında beşer adet küçük göze sahiptir. Tokat Honçası üretiminde geleneksel usuller kullanılmakta olup bu özellikleriyle diğer benzer ürünlerden ayrılmaktadır.

Üretim Süreci ve Malzemeler

Tokat Honçasının üretim süreci oldukça titiz ve zahmetli bir süreçtir. İlk olarak bakır levhalar kullanılarak malzemenin hazırlanmasıyla başlayan süreç, çeşitli şekillendirme, biçimlendirme ve süsleme aşamalarını kapsamaktadır. Bakırın kesimi, göz ve kapak oluşturma, dövme ve kalaylama işlemleri bu süreçte yer almaktadır. Üretimde ilk etapta yerel olarak temin edilen bakır hammadde kullanılmakta, geleneksel araç ve gereçlerle işlenmektedir. Bu sayede her bir Tokat Honçası, kendine özgü kalite ve kimlik kazanmaktadır.

Zengin Motif Ögeleriyle Süsleniyor

Tokat Honçası üretiminin en özel aşamalarından biri, ürüne şekillendirilen benzersiz motiflerdir. Oldukça ince işçilik gerektiren bu süreçte, Honçanın merkezine, gözlerine ve kenarlarına çeşitli motifler işlenmektedir. Geleneksel olarak yonca, yaprak, yıldız, hilal ve benzeri motifler tercih edilse de usta ellerde soyutlamalar da şekillendirilebilmektedir. Motif ögeleri, her Honçaya kendine özgü kimlik ve anlam kazandırmaktadır.

Tokat Honçasının üretim süreci, kullanılan hammadde ve şekillendirilen benzersiz motiflerle, geleneklerinden aldığı ilhamla tasarlanmaktadır.