Tokat Bez Sucuğu'nun coğrafi işaret tescili almasının gastronomi ve sürdürülebilirliğe etkisini ortaya koymak amacıyla bir araştırma yapıldı. Araştırmada Tokat Bez Sucuğu'nun üretim aşamaları, yerel mutfaktaki yeri ve diğer sucuk çeşitlerinden farklı yönleri incelendi.

Araştırmaya 9 üreticiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak katıldı. Üreticilerin büyük bölümü uzun yıllardır aile işletmelerinde üretim yaptıklarını, bilgiyi aile büyüklerinden öğrendiklerini belirtti.

Bulgularda Bez Sucuğu'nun ana hammaddesinin dana eti, kullanılan baharatların standartlara uygun olduğu görüldü. Ürünün özellikle kahvaltıda tüketildiği, bazı yöresel yemeklerde de kullanıldığı ortaya kondu.

Artova MYO'dan “Geleceğimiz Gençlerimiz” Projesi Artova MYO'dan “Geleceğimiz Gençlerimiz” Projesi

Coğrafi işaret tescili sayesinde ürünün tanınırlığı ve satışlarının arttığı, üretici sayısının çoğaldığı ifade edildi. Böylece geleneksel bilginin aktarılması ve sürdürülebilirliğin sağlandığı değerlendirildi.

Araştırmacılar ürünün tanıtımının ve standartlarının geliştirilmesiyle Tokat gastronomisinin güçlenebileceği görüşünde. Tokat Bez Sucuğu'nun coğrafi işaret tescili sayesinde sürdürülebilir gastronomiye önemli katkı sunduğu sonucuna varıldı.

Muhabir: Hüsamettin Akçay Kelkit Gazetesi (Özel)