TOKAT HABER

TOGÜ Siber Güvenlik Ve Ağ Yönetimi Laboratuvarı Eğitime Açıldı

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından, siber güvenlik ve ağ yönetimi alanında eğitim verilmek üzere yeni bir laboratuvar kuruldu.

Abone Ol

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından, siber güvenlik ve ağ yönetimi alanında eğitim verilmek üzere yeni bir laboratuvar kuruldu. Üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi destekleriyle açılan Siber Güvenlik ve Ağ Yönetimi Laboratuvarı, teknoloji ve güvenlik alanında öncü olma misyonuyla hizmet vermeye başladı. Yeni laboratuvarda öğrenciler ve bölgemizdeki kuruluşlar için çeşitli siber güvenlik eğitimleri ve atölyeler düzenlenecek. Eğitim programında, Ağ Güvenliği, Temel Güvenlik Önlemleri, VPN (Sanal Özel Ağ), Temel Tehditler ve Saldırılar, Etik Hacking, Zararlı Yazılım Analizi ve Kriptografi konuları yer alacak. Laboratuvar, öğrencilerin ve bu alanda eğitim almak isteyenlerin en son teknolojiyle donatılmış bir ortamda pratik yapmalarını sağlayacak.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Siber Güvenlik Alanında Öncü Adımlar Atıyor"
TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz, laboratuvarın açılışında yaptığı konuşmada, üniversitenin siber güvenlik alanında önemli adımlar attığını belirtti. Yılmaz, “Gaziosmanpaşa Üniversitesi olarak bizler bugün önemli bir laboratuvarı açmış bulunuyoruz. İnternet ve bilgisayar teknolojisi hızla gelişiyor ve yaygınlığı günden güne artıyor. Üniversite olarak biz de bu alanın önemini biliyor ve bu doğrultuda adımlar atıyoruz. 2020 yılında YÖK ve Cisco Network Akademi iş birliği ile düzenlenen siber güvenlik ve ağ yönetimi eğitimine pilot uygulama olarak kurumumuz da dâhil oldu. Üniversitemizden üç öğretim üyemiz eğitime katıldı ve sertifikalarını aldılar. Bu doğrultuda yeni bir siber güvenlik ve ağ yönetimi laboratuvarı kurduk. Bugün burada kurulan bu laboratuvar meyvelerini vermeye başladı.” dedi. Siber Güvenlik ve Ağ Yönetimi Laboratuvarı, Kapsamlı ve Modern Bir Eğitim Ortamı Sunuyor.


Prof. Dr. Yılmaz, laboratuvarın kapsamlı ve modern bir eğitim ortamı sunduğunu belirterek, “Laboratuvarımızda çeşitli siber güvenlik eğitimleri ve atölye çalışmaları düzenliyoruz. Öğrencilerimize ve bu alanda eğitim almak isteyenlere en son teknoloji ile donatılmış bu ortamda pratik yapma imkânı sunarak onları siber güvenlik dünyasına hazırlamayı hedefliyoruz. Ağ güvenliği, güvenlik önlemleri, tehdit ve saldırılar, zararlı yazılım analizi, şifreleme ve şifre çözme gibi birçok eğitim, burada uzmanlar tarafından verilecektir.  Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi olarak bu alanda öncü adımlar atmaya devam edeceğiz. Bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

"Siber Güvenlik, Dijital Geleceğimizin Anahtarıdır"


TOGÜ Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Altıok, siber güvenliğin dijitalleşen dünyada kritik bir alan olduğunu vurguladı. ALTIOK, “Bireyler ve kurumlar olarak bu alanda alınacak her bir önlem, yapılacak her bir yatırım güvenli bir dijital geleceğin anahtarıdır.” dedi. Öğrenciler Memnuniyetlerini Dile Getirdiler
Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencileri, kurulan laboratuvardan ve aldıkları eğitimlerden duydukları memnuniyetlerini dile getirdiler. TOGÜ Öğrencisi Zeynep Nazlı Özdemir, “Siber güvenlik laboratuvarları teorik bilgileri pratiğe dönüştürebilmemiz için harika bir fırsat sunuyor. Burada güvenlik açıklarını tespit etmeyi ve zararlı yazılımları analiz etmeyi öğreniyoruz.” dedi.

Öğrenci İbrahim Karslıoğlu, “Siber güvenlik laboratuvarı en son teknolojilerle kendimizi geliştirmemize yardımcı oluyor. Burada antivirüsler, güvenlik duvarları gibi temel araçları kullanmayı öğreniyoruz. Aynı zamanda zararlı yazılımların analizini ve güvenlik açıklarını tespit etmek için pratikler yapabiliyoruz. Bu laboratuvarlar sayesinde siber güvenlik alanında güçlü bir temel oluşturuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Öğrenci Noor Al-Sharee, “Siber güvenlik laboratuvarlarında çalışmak bizim için eşsiz bir deneyim. Gerçek dünya senaryolarını simüle ederek ağ güvenliği ve veri koruma konularında derinlemesine bilgi sahibi olmamızı sağlıyor.” dedi. Öğrenci Mahamat Ahmat Hamat Gaga, siber güvenlik altyapısını sağlayan Rektöre ve Dekana teşekkür etti ve laboratuvarda edinilen bilgilerin siber güvenlik alanında ilerlemelerinde rol oynayacağını ifade etti.