GÜNDEM

Terör Nedeniyle Boşalttıkları Köye 29 Yıl Sonra Gidip Hasat Yaptılar

Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Kurudere köyü, terör olayları nedeniyle 1995 yılında boşaltılmıştı.

Abone Ol

Bölgedeki huzur ortamının yeniden sağlanmasıyla birlikte, köylüler 29 yıl aradan sonra köylerine dönerek ceviz, üzüm ve sumak hasadı gerçekleştirdi. Doğup büyüdüğü köyüne yeniden dönmenin sevinci yaşayan Nihat Arslan (54), "Köyümüze huzur ortamının gelmesiyle kalıcı olarak dönmek istiyoruz" dedi.

Irak sınırına 15 kilometre uzaklıkta yer alan ve 300 haneden oluşan Kurudere köyü, 1995 yılında terör olayları nedeniyle boşaltıldı. Köy sakinleri, Hakkari merkez, Van ve diğer batı illerine göç etmek zorunda kaldı. Bölgeye güvenlik nedeniyle giriş çıkışlar yasaklandı ve aileler yeni şehirlerde yaşamaya başladı.

29 yıl sonra, ilçe kaymakamlığından aldıkları özel izinle köylerine dönen aileler, ceviz, üzüm ve sumak hasadı yaptı. Güvenlik gerekçesiyle yıllardır ziyaret edemedikleri köylerine dönmenin mutluluğunu yaşayan Nihat Arslan, "1995’te köyümüzü terk etmek zorunda kaldık. Şimdi buraya dönebildik ve bu sürecin yaşanmamış olmasını dilerdik. Huzur sağlanan köyümüze kalıcı dönüş yapmak istiyoruz. Hakkari Valisi, ilkbaharda köyümüze dönüş müjdesini vermişti. Yakın zamanda köyümüze döneceğiz. Burada ceviz, üzüm ve sumak hasadı yaptık. Sumağın kilosu burada 250 TL, ama biz götürdüğümüzde 100 TL’ye satıyoruz. Köyümüze gitmemiz için izin veren yetkililere teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Köylerini terk ederken henüz 1 yaşında olan Ramazan Özkan, "Şu an 28 yaşındayım. Yıllar sonra köyümüze dönüp buradaki hasadı görmek bizi çok mutlu etti. Ceviz, sumak ve üzüm topladık" dedi.