Mağdur, söz konusu doları aldıklarında, paraların gerçek olduğunu düşündüklerini ancak sonradan çeşitli denetimler sonucunda sahte olduklarının ortaya çıktığını söyledi. Olay, piyasada sahte 50 ve 100 dolarlık banknotlarla ilgili endişelerin arttığı bir dönemde yaşandı.

Sahte Doların Makineden Geçmesi Cihan Ş.’yi Şaşırttı

Cihan Ş., yaptığı açıklamada, ödemeyi dolar olarak aldığını ancak döviz bürolarının ve bankaların, aldığı dolarlara sahte olduğunu belirttiğini ifade etti. "Dolar döviz olarak geldi, ancak Türk lirası istemiştik. O sırada döviz büroları kapalıydı ve mecburen doları aldık. Ama bu dolarları dört kez makineden geçirdim ve her defasında makine kabul etti. Dört defa geçirdiğimde de sorun olmadı. Ticaretin devam edebilmesi için mecburen almak zorunda kaldım," dedi.

Dolandırıcılar Dolarla Alışveriş Yaptı, Mağduriyet Ortaya Çıktı

26 Kasım günü akşam saatlerinde, Bakırköy'deki dükkanına gelen üç müşteri, toptan alışveriş yapmak istediklerini ve ödemeyi dolar olarak yapacaklarını belirttiler. Cihan Ş., nakit ödeme almak yerine Türk lirası talep etti, ancak döviz bürolarının kapalı olması nedeniyle dolar almak zorunda kaldı. Ancak ertesi gün döviz bürosunda yapılan inceleme sonrası, aldığı dolarların sahte olduğu anlaşılınca büyük bir şok yaşadı. Durumu bankaya bildirdiğinde, oradaki yetkililer de paraların sahte olduğunu teyit etti. Cihan Ş., olayın ardından savcılığa suç duyurusunda bulunarak adli sürecin başlamasını sağladı.

Bankalar ve Döviz Bürolarından Sahte Dolar Uyarısı

Cihan Ş., yaşadığı mağduriyeti şu şekilde dile getirdi: "Yıllardır tekstil sektöründe çalışıyorum. Alışverişi yapanlar ödemeyi dolar olarak yapacaklarını söylediler. Ancak döviz büroları kapalı olduğu için, mecburen aldık. Parayı 4 kez makineden geçirdik, her defasında da makine kabul etti. Ama ertesi gün, hem döviz bürosu hem de bankaya götürdüğümüzde, paraların sahte olduğu söylendi. Banka müdürü bile gelip durumu doğruladı. Çok şaşırdım ve hemen avukatımı arayarak suç duyurusunda bulundum. Şimdi adalet bekliyoruz."

Sahte Para ile İlgili Hukuki Süreç ve Uyarılar

Cihan Ş.’nin avukatı Burak Mert Aktaş, sahte para kullanımı ve bununla ilgili hukuki süreçle ilgili bilgi verdi. Aktaş, sahte parayı üreten, nakleden ya da tedavüle koyan kişilerin, 2 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin liraya kadar adli para cezası ile cezalandırıldığını belirtti. Ayrıca, sahteliğini bilerek para kabul edenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğine dikkat çekti. Avukat Aktaş, “Eğer bir vatandaş sahte parayı bilmeden kabul ettiyse, bunu yasal olarak bildirdiği sürece herhangi bir cezai işlem uygulanmaz. Ancak sahte olduğunu bilerek parayı kabul eden ya da tedavüle koyan kişi, ciddi hukuki sonuçlarla karşılaşabilir" dedi.

Özgür Özel: En Düşük Emekli Maaşını Bir Asgari Ücret Düzeyine Çıkaralım Özgür Özel: En Düşük Emekli Maaşını Bir Asgari Ücret Düzeyine Çıkaralım

Sahte Parayla Karşılaşanların Yapması Gerekenler

Avukat Aktaş, sahte parayla karşılaşan vatandaşlara da uyarılarda bulundu: "Sahte parayla karşılaşıldığında ilk yapılması gereken sakin kalmaktır. O parayı aldığınız kişiye geri vermemeniz çok önemlidir. Sanık durumuna düşmemek için, bu durumu en kısa sürede emniyet güçlerine bildirmeniz gerekmektedir. Çünkü bir şebekenin, örgütün faaliyetlerinin ortaya çıkmasında önemli bir adım olabilir. Mağduriyetlerin en hızlı şekilde giderilmesi için olayın hukuki sürecini takip ediyoruz."

Cihan Ş. Devletin Yardımını Bekliyor

Cihan Ş. ise, yaşadığı mağduriyetin bir an önce giderilmesini ve dolandırıcıların yakalanarak adalet önüne çıkarılmasını talep etti. "İşimizde yıllardır dürüst çalışıyoruz. Bu tür dolandırıcılıkların önüne geçilmesi gerekiyor. İnşallah devletimiz bize yardımcı olur, mağduriyetimiz bir an önce çözülür" şeklinde konuştu.

Olay, piyasada sahte dolarlarla ilgili endişeleri daha da artırmışken, dolandırıcıların benzer yöntemleriyle başkalarını da mağdur etmemesi için vatandaşlara dikkatli olmaları gerektiği hatırlatıldı.

Kaynak: DHA