GÜNDEM

Tekirdağ’da Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıldı

Japonya'da 16 Eylül 1890'da kayalıklara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni'nin 527 mürettebatı, Tekirdağ'da düzenlenen törenle anıldı.

Abone Ol

Japonya’daki fırtına sonucu batan Ertuğrul Fırkateyni'nin komutanı Yarbay Ali Bey'in memleketi olan Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde, Ertuğrul Fırkateyni Anıtı önünde şehitler için anma töreni gerçekleştirildi. Tekirdağ Valiliği tarafından düzenlenen törene, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mestan Özcan, CHP Tekirdağ milletvekilleri Nurten Yontar ve İlhami Özcan Aygun, Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Uğurlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, MHP İl Başkanı Süleyman Fethi Şirin ve diğer protokol üyeleri katıldı.

Törende konuşan Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Cem Düzen, şunları söyledi: "Ertuğrul Fırkateyni, Japonya'da 3 ay kaldıktan sonra 15 Eylül 1890'da Yokohama'dan İstanbul’a hareket etti. Hareket ettiği gece büyük bir kasırgaya yakalandı. Kasırga, gemiye büyük zarar verdi ve Ertuğrul Fırkateyni su almaya başladı. 16 Eylül 1890'da, Oşima Adası civarında Kaşinozaki burnunda kayalara çarpan gemi ikiye bölünerek battı. Bu kazada gemi kumandanı Mirliva Osman Paşa ve Tekirdağlı Yarbay Ali, Yarbay Cemil ve Binbaşı Ömer Bey’in de aralarında bulunduğu 527 kişi şehit oldu, 69 kişi ise kurtarıldı. Kurtulanlara ilk yardımı Kaşinozaki Feneri görevlileri ve Oşhima köylüleri yaptı. Şehitlerin naaşları Kaşinozaki Feneri yakınlarında bir tepeye defnedilerek ilk Ertuğrul Şehitliği inşa edildi."

Anma programı, şehitler için okunan duaların ardından lokma dağıtımıyla sona erdi. Daha sonra protokol üyeleri, Rumeli İskelesi'nden denize çelenk bırakarak şehitleri andı.