Burdur Barosu’nun, meslekte 40 ve 50 yılını dolduran üyelerine plaket verdiği törende konuşan Sağkan, Narin Güran cinayeti sonrası gündeme gelen idam tartışmaları hakkında, Diyarbakır Barosu ile birlikte davayı etkin bir şekilde takip ettiklerini belirtti. Olayın detaylarının ortaya çıkacağına ve faillerin en ağır şekilde cezalandırılacağına inandığını ifade eden Sağkan, soruşturma sürecinde bazı yanlışlıkların da olduğunu vurguladı.

Sağkan, özellikle soruşturma gizliliğine dikkat edilmesi gerektiğini, sanıkların ifadelerinin dışarıya sızmasının soruşturmanın bütünlüğüne zarar verebileceğini belirtti.

İdam cezasına karşı duruşunu yineleyen Sağkan, "Suçsuz birinin cezalandırılması durumunda yaşanacak vicdan azabının telafisi imkansızdır" diye konuştu. Ayrıca, idam cezasının uygulandığı ülkelerde suç oranlarında kayda değer bir azalma görülmediğini de vurguladı. Cezalandırmanın amacının caydırıcılık ve ıslah olduğunu belirten Sağkan, bu ilkelerin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de hukuka olan güvenin azaldığını ve yargı bağımsızlığı konusunda ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Sağkan, "Yargı sisteminin güvenilirliğini artırmalıyız" dedi.

Yeni anayasa tartışmalarına da değinen Sağkan, mevcut anayasa içinde temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğini ve bu ortamda yeni bir anayasa tartışmasının sağlıklı karşılık bulamayacağını kaydetti. Türkiye Barolar Birliği’nin, yargının bağımsızlığı ve hızlandırılması için yapılacak düzenlemelere destek vermeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Bakanın Polonya Meclis Başkanıyla Görüşmesi Bakanın Polonya Meclis Başkanıyla Görüşmesi

Kaynak: DHA