Sualp, 2020 yılında satın aldığı tarlasında fidan dikerken, geçen yıl ağustos bölgelerinde çeşitli desenlerde mozaik keşfetti. Tarihi bir sızıntı olduğunu düşünen Sualp, durumu Elazığ Müze Müdürlüğü ve jandarma ekiplerine bildirdi. 

Yapılan incelemeler sonucunda, bulunan mozaiğin Roma ve Erken Bizans Dönemi'ne ait olduğu tespit edildi. Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, bölgedeki incelemesinde, "Yaklaşık 84 metrekarelik alana yayılan bu mozaik, bölgedeki hayvan varlıklarını tasvir ediyor. Tek parça halinde ve gerçekten etkileyici bir eser" dedi. 

Bulunan taban mozaiği, Roma ve Erken Bizans Dönemi'ne ait mimari ve sanat eserleri açısından önemli bir arkeolojik bulgu olarak değerlendiriliyor. Mozaik, tarihi ve kültürel mirasın korunması açısından büyük önem taşıyor. 

Troya Müzesi’nde ‘Müzeyi Ele Geçirme Günü’: Çocuklar, Bir Günlük Müzecilik Deneyimi Yaşadı Troya Müzesi’nde ‘Müzeyi Ele Geçirme Günü’: Çocuklar, Bir Günlük Müzecilik Deneyimi Yaşadı

Bölgedeki kazı çalışmaları, mozaiğin yanı sıra daha birçok arkeolojik bilginin bulunabileceğine işaret ediyor. Elazığ Müze Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, alanda daha kapsamlı kazı ve araştırma çalışmaları yapmayı planladıklarını açıkladı. (1)

Uzmanlar, bu tür arkeolojik çalışmanın bölgedeki mevcut geçmişini aydınlatma ve turizm potansiyelini artırma konusunda önemli katkılar sağlayacağını belirtiyor. Özellikle bu tür kusurlu ürünlerin korunması ve sergilenmesi, bölgesel kültürel değişimin kapsamı açısından taşınması da büyük önem taşımaktadır. 

Sonuç olarak Elazığ'ın Salkaya köyündeki bu önemli arkeolojik süreç, bölgesel bölgesel zenginliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Kazıların devam etmesi ve bulunan mozaiğin korunarak sergilenmesi, hem bölgesel kültürel mirasın korunması hem de turizm potansiyelinin açısından büyük önem veriliyor.

Kaynak: DHA