GÜNDEM

'Tarımsal Üretim Yüksek Sıcaklıklardan Olumsuz Etkileniyor'

İzmir Ticaret Borsası (İTB) temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, tarımsal üretimin yüksek sıcaklıklardan olumsuz etkilendiğini belirterek, sıcaklıklar nedeniyle bazı ürünlerde önceki yıllara göre erkencilik, bazılarında meyvelerin erken olgunlaşmasından kaynaklı zararlı etkilerinin artması, bazılarında ise susuzluk kaynaklı verim kayıpları meydana geldiğini dile getirdi.

Abone Ol

İTB temmuz ayı olağan meclis toplantısı İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer idaresinde gerçekleşti. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu'nda yapılan toplantıya Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan ile Kredi Garanti Fonu (KGF) Batı Anadolu Bölge Müdürü Yusuf Buğra Yüksek de katıldı. Toplantıda Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) her yıl yayınladığı 'Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu' raporunu değerlendiren İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, "Yüksek açlık, gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme seviyelerindeki olumsuz seyir, dünyayı, Birleşmiş Milletler 2030 yılı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan 'Sıfır Açlık' hedefinden her geçen gün uzaklaştırıyor. 2023'te 713 ila 757 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya kaldığı tahmin ediliyor. Bu sayı dünyadaki 11 kişiden birine ve Afrika'da ise her beş kişiden birine karşılık geliyor. Covid-19 salgını sonrasında küresel düzeyde keskin bir şekilde artan gıda güvensizliği son üç yıldır aynı seviyede. 2023 yılında, küresel nüfusun tahmini yüzde 29'unu ifade eden 2,3 milyar kişi orta veya şiddetli derecede gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kaldı" ifadelerini kullandı.

'ÜRÜNLERDE FARKLI ETKİLERE YOL AÇIYOR'

Tarım ve gıda üretimi için önemli riskler barındıran küresel iklim krizinin etkilerinin her geçen gün arttığını ifade eden Kestelli, "Tarımsal üretimin yüksek sıcaklıklardan olumsuz etkilendiğini gözlemliyoruz. Bölgemizin kıymetli ürünlerinin hasat dönemine yaklaştığımız bu zamanlarda sıcaklıkların tarla ve bahçelerde 50 derecelere ulaşması ürünler de farklı etkilere yol açıyor. Bazı ürünlerde önceki yıllara göre erkencilik, bazılarında meyvelerin erken olgunlaşmasından kaynaklı zararlı etkilerinin artması, bazılarında ise susuzluk kaynaklı verim kayıpları meydana geldiğini görüyoruz. Yaşadığımız iklim krizinin beraberinde getirdiği rekor sıcaklar, üretimden-tüketime, depolamadan-tedariğe kadar birçok aşamada sektörü olumsuz etkilemektedir. Bu etkilerin azaltılması ve yönetilmesi, tarım sektörünün sürdürülebilirliği ve gıda güvenliğinin korunması için hayati önem taşımakta" dedi.

İTTM, AVRUPA DİJİTAL İNOVASYON MERKEZLERİ AĞINA DAHİL OLDU

İzmir Tarım Teknoloji Merkezi'nin (İTTM) önemli bir başarıya imza atıldığını belirten Kestelli, "İTTM öncülüğünde aralarında borsamızın da yer aldığı 8 ortak kurum tarafından yapılan başvuru sonucunda AgrInnovate European Digital Innovation Hubs (EDIH) isimli projemiz ile Avrupa Dijital İnovasyon Merkezleri (ADİM) ağına dahil olmaya hak kazandık. ADİM'ler; yatırım öncesi test, eğitim ve beceri geliştirme, yatırım bulma desteği, ağ oluşturma ve inovasyon ekosistemlerine erişim gibi hizmetler sunuyor, Avrupa ADİM ağına da birer erişim noktası olma görevini üstleniyor. AgrInnovate EDIH projesi, Türkiye'de tarımda dijitalleşme sürecini destekleyerek, tarım ve gıda sektörlerinin dijital dönüşümle modernize edilmesine katkı sağlamayı ve bu geçiş için ekosistem bileşenlerinin dijitalleşmesini hızlandırmayı hedeflemektedir. Yüzde 50'si Avrupa Birliği hibesi olmak üzere toplam 2 milyon Euro bütçeli projemiz ülkemizden seçilen 5 projeden birisi oldu" diye konuştu.