Prof. Dr. Aşık, yaptıkları projede bu yöntemlerle sulamada yüzde 80 oranında su tasarrufu sağlandığını ifade etti.

Dünya genelinde su kaynaklarının azalması, tarımda kullanılan suyun ise toplam su tüketiminin yüzde 70'inden fazlasını oluşturması, suyun etkin kullanımı ihtiyacını artırıyor. Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şerafettin Aşık, tarımda dijitalleşme ve yapay zeka uygulamalarının suyun daha verimli kullanılmasında kritik rol oynadığını vurguladı. Aşık, 2021 yılında başlatılan 'Ayçiçeğinin Geleneksel ve Kapiller Harekete Dayalı Gerçek Zamanlı Yönetim Teknolojisiyle Sulanmasının Verim, Kalite ve Su Tasarrufuna Etkilerinin Belirlenmesi' adlı projede yapay zekanın sulama yönetimindeki başarısını ortaya koyduğunu belirtti.

'Sevgililer Günü' Dolandırıcılarına 11 İlde Operasyon: 25 Gözaltı 'Sevgililer Günü' Dolandırıcılarına 11 İlde Operasyon: 25 Gözaltı

Prof. Dr. Aşık, tarımda su kullanımının optimize edilmesinin önemini vurgulayarak, “Bir birim su ile maksimum ürün elde etmek için bitkinin gerçek ihtiyacını doğru belirlemek gerekiyor. Türkiye’de bitkilere genellikle ihtiyaçlarından fazla su veriliyor. Bu yanlış bir yaklaşım; bitkiler aşırı suya ya da susuzluğa maruz kaldığında stres yaşar. Yapay zeka destekli sulama sistemleri, bu sorunları çözme kapasitesine sahip. Teknolojiyi kullanarak suyun ihtiyaca göre yönetilmesi sağlanabilir” dedi.

Projenin detaylarını paylaşan Aşık, 2020-2021 yıllarında Menemen Ovası’nda yaşanan su sıkıntısına çözüm arayışında olduklarını, bu kapsamda yaptıkları çalışmada yapay zekanın geleneksel yöntemlere kıyasla büyük bir su tasarrufu sağladığını açıkladı. Prof. Dr. Aşık, yapay zeka destekli sulama sistemlerinin, geleneksel yöntemlerle kullanılan su miktarının sadece beşte biri ile aynı işi yapabildiğini, bu sayede yüzde 80 oranında su tasarrufu sağlandığını belirtti. Aşık, bu sistemlerin tarımda daha yaygın bir şekilde kullanılmasının önemine değinerek, “Yapay zeka temelli sistemler, tarımda su tasarrufu ve verimliliği artırmak için vazgeçilmez araçlar olacak” diye konuştu.

Kaynak: DHA