Tokat Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, arıcılığın önemine dikkat çekerek zirai mücadele çalışmalarında dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarıda bulundu.
Şahin, arı kolonilerinin tozlaşmada önemli rolü olduğuna işaret ederek, zirai mücadelede arıların korunması gerektiğini söyledi.
Müdür Şahin, ilaçlamalarda alternatif yöntemlerin tercih edilmesi, arıcıların bilgilendirilmesi ve ilaçlamanın zamanlarının da önemini vurguladı.
Belediyelerin de arıcılık yapılan alanlarda dikkatli olması gerektiğini kaydeden Şahin, zirai mücadelede sürdürülebilir üretim için tüm paydaşların katkısını istedi. Müdür Şahin açıklamasında şunlara değindi:
“Ülkemizin farklı ekolojik bölgelere ve zengin bitki örtüsüne sahip olması nedeniyle arıcılık, milli ekonomiye katkı sağlayan önemli bir tarımsal üretim faaliyetidir. Bunun yanı sıra bal arıları, bal üretimi yanında bitkisel üretimde tozlaşmadaki katkısıyla bitkisel üretimin devamlılığı ve verim artışında büyük rol oynamaktadır.
Bitkisel üretimde önemli kayıplara yol açan hastalık ve zararlıları ile tüm dünyada olduğu gibi Ülkemizde de zirai mücadele çalışmaları yapılmaktadır. Zirai mücadele uygulamalarında sürdürülebilir bitkisel üretimin sağlanması amacıyla; insan ve çevre sağlığına duyarlı entegre mücadele prensipleri çerçevesinde öncelikle kültürel tedbirler, biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele gibi alternatif mücadele yöntemleri tavsiye edilmekte, en son çare olarak kimyasal mücadeleye başvurulmaktadır.
Bu itibarla; bitkisel üretimde etkin bitki sağlığı çalışmalarının yürütülmesi ve bu çalışmaları yaparken de tozlanma ve döllenmede aktif rolü olan ve ülke ekonomisine büyük katkısı olan arı kolonilerimizin korunması önem arz etmektedir.
Bu çerçevede İl Müdürlüğü olarak;
Arılıkların zirai mücadele yapılan alanlardan uzak yerlerde bulunmasına ve gezginci arıcılara konaklama izni verilirken yoğun zirai mücadele yapılan alanların uzağında yerleşme planları yapılmasına özen gösterilecektir.
Çiftçi eğitim yayım çalışmalarında bu konu titizlikle anlatılacaktır.
Yetiştiricilerimiz ilaçlama yaparken;
Zirai mücadele yapılmadan önce muhtarlıklar veya çiftçiler aracılığıyla arı üreticilerinin mücadeleden en az bir hafta önce haberdar edilerek gerekli önlemlerin alınması sağlanmalıdır.
Zirai mücadele uygulamalarında öncelikli olarak arılar için zehirli olmayan bitki koruma ürünleri tercih edilmelidir.
Bitki koruma ürünü uygulamasında, etiket bilgilerine uygun olarak doğru zamanda ve doğru dozda uygun makineler kullanılmalıdır.
Zirai mücadele için ilaçlamalar akşam üzeri veya sabah erken saatlerde, arıların uçuş yapmadıkları zamanlarda yapılmalıdır.
Kullanılan bitki koruma ürünlerinin atık ve ambalajlarının kullanıcıları tarafından uygun şekilde toplatılması ve imha edilmesi sağlanmalıdır.
Zirai mücadele yapılırken su kaynaklarına bitki koruma ürünü bulaştırılmaması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Bitki koruma ürünü uygulaması ile hasat arasında geçmesi gereken süreye ve koruyucu güvenlik tedbirlerine mutlaka uyulması gerekmektedir.
Belediyelerimiz tarafından biyosidal ürünlerle yapılacak ilaçlamalarda, arıcıların bulunduğu alanlarda daha dikkatli davranmalıdır.”