Bu süreçte, özellikle Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısı, göçmenlerin yoğun şekilde işlem yaptığı ve vatanlarına dönmeye başladığı bir noktaya dönüşmüş durumda. Ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç eden ve henüz küçük yaşlardayken hayatını Türkiye’de sürdüren 14 yaşındaki Muna El Sait de, kedisi Kiraz’ı da yanına alarak ülkesi Suriye’ye geri dönüyor.

Cilvegözü Gümrük Kapısı'na sabahın erken saatlerinde gelen Suriyeli göçmenler, burada kurulan çadırların altında sıraya girerek işlemlerini yaptırıyorlar. Yanlarında getirdikleri yaşam malzemeleri ve eşyalarla dönüş hazırlıklarını yapan Suriyeliler, gönüllü olarak ülkelerine geçiş yapıyor. Geri dönüşler sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması için güvenlik önlemleri oldukça sıkı tutulurken, jandarma ekipleri hem göçmenleri hem de çevreyi güvence altına alıyor. Jandarma, çocuklar için eğitici etkinlikler düzenleyerek onlara trafik eğitim kitapları dağıtıyor ve çocukların eğlenceli bir şekilde beklemelerini sağlıyor.

Gümrük kapısındaki Suriyelilere, başta Kızılay olmak üzere Göç İdaresi ekipleri de destek veriyor. Bu ekipler, göçmenlerin yemek ihtiyaçlarını karşılıyor, gıda ve diğer temel ihtiyaçları sağlıyorlar. Ayrıca, göçmenlerin ruhsal ve fiziksel ihtiyaçlarına yönelik yardımda bulunarak onların zorluklarla daha kolay baş etmelerine yardımcı oluyorlar.

Muna El Sait, 14 yaşında ve Türkiye’ye henüz çocukken ailesiyle birlikte göç etmiş. Şimdi ise, Şam’a dönecek olmanın heyecanını yaşıyor. Ancak, bu dönüş onun için sıradan bir geri dönüş değil. Muna, kedisi Kiraz’ı da yanına alarak Suriye’ye götürme kararı aldı. "Akrabalarımız bizi Şam’da bekliyor," diyen Muna, kedisi Kiraz’la birlikte ülkesine dönmenin mutluluğunu ifade etti. Şam’a gitmek, sadece Muna için değil, tüm ailesi için duygusal bir anı ifade ediyor. Yıllardır Türkiye’de yaşayan bu aile, şimdi Suriye’deki yaşamlarına yeniden başlamak üzere yola çıkıyor.

Cilvegözü Gümrük Kapısı’nda, Suriyeli göçmenlerin dönüşleriyle ilgili çeşitli duygular ön plana çıkıyor. 13 yaşındaki Halat Muhammed, babaannesi ve amcalarını görmek için Suriye’ye gitmenin heyecanını yaşıyor. Halat, "Arkadaşlarımdan ayrılmak çok zor, onları çok seviyorum ama ailemle birlikte vatanıma dönmek için sabırsızlanıyorum," diyor. Onun gibi, pek çok göçmen de yeni bir başlangıç yapmak üzere ülkesine dönmeye hazırlanıyor.

Azerbaycan Hava Yolları'na Ait Yolcu Uçağı Kazakistan'da Düştü: 32 Kişi Kurtuldu Azerbaycan Hava Yolları'na Ait Yolcu Uçağı Kazakistan'da Düştü: 32 Kişi Kurtuldu

19 yaşındaki Şehit El Salih ise, özellikle eğitim konusunda büyük bir karar almış. İdlib'e gitmek üzere yola çıkacak olan Şehit, burada hemşirelik eğitimi almak istediğini belirterek, "Burada okuyamadım. Şimdi eğitimime İdlib’de devam edeceğim. Hemşire olmak ve milletime yardım etmek istiyorum. Türkiye’ye çok teşekkür ederiz, savaş bitti, vatanımı özledim. Dedem bizi orada bekliyor," şeklinde konuştu. Şehit, yaşadığı bu süreçle birlikte, Türkiye’nin misafirperverliğinden duyduğu minnettarlığı da dile getirdi.

Bu geri dönüşler, hem Suriyeliler hem de Türkiye için önemli bir dönüm noktasını işaret ediyor. Suriyeliler, ailelerine kavuşmanın sevincini yaşarken, Türkiye’ye de minnettarlıklarını ifade ediyorlar. Ülkelerine dönen bu bireyler, Suriye’deki yeniden yapılanma sürecine katkıda bulunmayı hedefliyorlar. Ancak, bu dönüşler aynı zamanda Türkiye ile Suriye arasındaki sınırdaki insani ilişkilerin, yakın gelecekteki gelişmelerle birlikte daha da şekilleneceği bir dönemi de başlatmış olacak.

Kaynak: DHA