Kamuoyunda '9'uncu Yargı Paketi' olarak bilinen, 'Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığındaki komisyon toplantısında, kanun teklifinin, 'Anayasa'ya aykırılığı' yönünden itirazlar ve teklifin tümü üzerinde görüşmeler yapıldı. Bu bölümde söz alan CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu Sözcüsü Süleyman Bülbül, teklifin Anayasa'ya uygunluğunun denetlenmediğini belirterek, "Anayasa'nın 41’inci maddesinde, 'Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır' diyoruz. Anayasa 88, 'Kanun teklif etmeye milletvekilleri yetkilidir' maddesine; Anayasa 90, 'Uluslararası antlaşmaların kanunlara üstünlüğü' maddesine; Anayasa 124, 'Yönetmelikler Anayasa ve kanunlara aykırı olamaz' maddesine; Anayasa 153 'AYM kararlarının bağlayıcılığı ve üstünlüğü' maddesine; Anayasa 169, 'Ormanların korunması' maddelerine açıkça bu teklif aykırıdır. Bulabildiğim 14 maddesine aykırı" dedi.

'ÇOCUK HANGİ SOYADI KULLANACAK'

MHP Kırıkkale Milletvekili ve Komisyon Üyesi Halil Öztürk, "Bilindiği gibi Türk Medeni Kanunu'nun 187'nci maddesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. İptal edilen bu madde kanun teklifinde yer alan ilgili maddeye yeniden dönerek, anne ve babanın ayrı ayrı soyadı kullanmasından kaynaklı özellikle çocukta oluşabilecek olumsuz etkileri önlemeyi amaçlamakta ve aile birliğini gözetmektedir. Düşünebiliyor musunuz; işte benim adım Halil Öztürk, eşimin adı, soyadı Serpil Öztürk. Şimdi, kendi soyadını kullanmak istemesi, eşinin soyadını kullanmak istememesi halinde çocuk hangi soyadı kullanacak? Şöyle, çocuk belki de annesinin soyadını kullanmak isteyecek; ama çocuk olduğu için karar verme yeteneğine sahip değil. O bakımdan, bu düzenlemeyi yerinde bulmaktayız. Şimdi, kadın eşinin soyadını almak istemediği vakit belki onu kadının bireysel hakkı olarak görebilirsiniz ama bir de mahalle baskısı, kamuoyu baskısı. Şimdi, düşünebiliyor musunuz; evleneceksiniz, 'Baba ben evleniyorum.' 'Oğlum, bunun soyadı ne?' 'Ya baba, benim soyadımı almadı.' 'Oğlum, bu senin soyadını niye almadı?' Ne diyeceğiz mesela? Senin soyadını almak istemeyen bir kadınla sen hayatının bütün zamanlarını nasıl birleştirebilirsin ya?" diye konuştu.

'ACELESİNİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL'

İYİ Parti Ankara Milletvekili Hakan Şeref Olgun ise "Bu yargı paketinin geleceği yasama organı TBMM ve milletvekilleri tarafından değil, yürütme ve bakan tarafından duyurulmuş, hatta bu yasama dönemine yetiştirileceği belirtilmişti. Her ne kadar getirilen kanun teklifi metninin altında milletvekillerinin imzası olsa da hazırlığı ve çalışmasının onlar tarafından yapılmadığı açıktır. Paket, torba hazırlanan, yenilik diye sunulan belirgin bir ismi dahi olmayan kanunlar hukukunu dejenere etmektedir. 'Bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun' şeklinde ismi bile olmayan kanun ismi, bir hukuk devleti anlayışının ürünü ve yansıması olabilir mi? 'Hangi kanun' denildiğinde cevabı olmayan bir kanun çalışması sistemi karşımızda durmaktadır. Yasama dönemi tam biterken; bu adı bile belli olmayan, kamuoyu ve konuyla ilgili kişi ve kurumların görüşü alınmayan, içerik olarak acil olmayan düzenlemeler içeren teklifin acelesini anlamak mümkün değil. Madde metinlerine bakıldığında aslında bizlerin daha önce 'yanlıştır' dediğimiz, buna rağmen adeta ısrar ve inatla çıkarılan kanun hükümlerinin düzeltilmesi ya da bu çerçevede Anayasa'ya aykırı bulunup iptal edilen hükümlerin ikamesi amacına yöneliktir" dedi.

DEM Parti İmralı Heyeti: Tüm Görüşmeler Samimi Ve Umut Verici Düzeyde Olumlu Geçmiştir DEM Parti İmralı Heyeti: Tüm Görüşmeler Samimi Ve Umut Verici Düzeyde Olumlu Geçmiştir

TEKLİF KOMİSYONDAN GEÇTİ

Teklifin tümü üzerinde yapılan görüşmelerin ardından maddelere geçildi. Komisyon Başkanı Cüneyt Yüksel, kanun teklifi için sunulan önergeleri gerekçeleriyle birlikte okuttu ve milletvekillerine söz verdi. Milletvekillerinin kanun teklifi üzerinde değişiklik yapmak için sunduğu önergelerin tümü reddedilirken; yaklaşık 20 saatlik görüşmelerin ardından kanun teklifi komisyonda kabul edildi. Pek çok düzenlemeyi içeren kanun teklifinin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor.

Kaynak: DHA