Tuğamiral Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında terörle mücadele operasyonlarına dair bilgiler verdi. Irak ve Suriye'nin kuzeyindeki operasyonlar hakkında konuşan Aktürk, "Son bir haftada, Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 1 PKK'lı terörist Habur’daki hudut karakolumuza teslim oldu" dedi.

Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı

'1370 Kişi Hududu Geçemeden Engellendi'

Hudut güvenliği ile ilgili bilgiler paylaşan Aktürk, "Son hafta içinde yasa dışı yollarla hududu geçmeye çalışan 394 kişi yakalandı. 1370 kişi ise hududu geçemeden durduruldu. Yakalananlardan 15’i terör örgütü mensubuydu. Böylece, 1 Ocak’tan bu yana hudutlarımızdan yasa dışı geçmeye çalışan kişi sayısı 9.067’ye, engellenen kişi sayısı ise 72.082’ye yükseldi" ifadelerini kullandı.

'ABD ile Eğitimlerin Anlamını Çarpıtmak Yanlıştır'

MSB kaynakları, TCG Anadolu ve TCG Gökova'nın ABD gemileriyle gerçekleştirdiği eğitimlerin bazı basın organları tarafından yanlış yorumlandığını belirtti. Bakanlık kaynakları, "TCG Anadolu ve TCG Gökova, ABD donanmasına ait USS Wasp ve USS Oak Hill ile 13-17 Ağustos'ta Akdeniz’de geçiş eğitimleri gerçekleştirdi. Bu eğitimler, dost ve müttefik ülkelerle ortak çalışabilirliği artırmak amacıyla yapılan rutin fırsat eğitimleridir ve tatbikatlardan farklıdır. Eğitimlere farklı anlamlar yüklemek yanıltıcıdır" dedi.

'S-400 TSK Envanterinde'

S-400 hava savunma sistemi ile ilgili iddialara da yanıt veren Bakanlık kaynakları, "Ülkemizin hava savunma ihtiyacı devam ediyor. Bu kapsamda S-400 hava savunma sistemi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterindedir. Şu anda bu konuyla ilgili yeni bir gelişme bulunmamaktadır" açıklamasını yaptı.

'Müreffeh Bir Suriye İstiyoruz'

Beşar Esad’ın açıklamalarına ilişkin de bilgiler veren Bakanlık kaynakları, "Türkiye'nin Suriye’deki varlığı, Suriye topraklarının bölünmesini ve terör koridoru oluşturulmasını engellemektedir. Biz, istikrarsızlık ve terör örgütlerinin etkisinde kalan değil, demokratik ve müreffeh bir Suriye görmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımız, görüşme ve diyalog konusundaki hazır olduğumuzu ifade etmiştir" şeklinde konuştu.

'Katar'a Deniz ve Hava Unsurları Gönderiliyor'

Katar-Türk Müşterek Kuvvet Komutanlığı bünyesinde yapılacak düzenlemelere de değinen Bakanlık kaynakları, "Türkiye ile Katar arasındaki Askeri Eğitim ve Savunma Sanayi İş Birliği Anlaşması çerçevesinde, Katar Türk Müşterek Kuvvet Komutanlığı’na deniz ve hava unsurları dahil edilecektir. 6 adet F-16 uçağı ve personelinin Katar’a intikali 5 Ağustos 2024 tarihinde tamamlandı. Ayrıca, TCG Kuşadası ve TCG Kumkale gemileri de Katar’a gönderilmektedir" bilgisini verdi.

Kaynak: DHA