Ayrıca, müşteki ve müşteki avukatlarının davaya müdahil olma talepleri kabul edilirken, davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi talebi ise eksiklikler nedeniyle reddedildi.

Sahte Zeytinyağı ve Bal Üretimi Operasyonu Sahte Zeytinyağı ve Bal Üretimi Operasyonu

Soma'daki maden faciası, 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelmiş ve olayın ardından adli süreç başlamıştı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik’in de aralarında bulunduğu 8 kişi tutuklanmış, sonrasında bazı sanıklar tahliye edilmişti. Mahkeme, daha önce verilen cezaları güncelleyerek, Can Gürkan'ın cezasını 20 yıla çıkarmış, Haluk Evinç ise beraat etmişti.

Soma Cumhuriyet Başsavcılığı, maden faciasının ardından ihmali bulunan 28 kamu görevlisi hakkında "Görevi kötüye kullanma" suçundan dava açmıştı. Duruşmanın ikinci aşamasında, sanık avukatları yeni bir bilirkişi raporu talep ederken, müşteki aileleri ve avukatları davaya katılma taleplerini yineledi. Ayrıca, davanın "Görevi kötüye kullanma" iddianamesiyle açılmasının yetersiz olduğunu belirterek, davanın ağır ceza mahkemesine sevk edilmesini talep etti.

Mahkeme, müşteki avukatlarının "Görevsizlik" talebini hüküm mahiyetinde olduğu ve her aşamada değerlendirilebileceği gerekçesiyle reddetti. Sanıkların ifadelerinin yeniden alınması talebi de reddedilirken, mahkeme davayı 25 Aralık 2024 tarihine erteledi.

Duruşma sonrası, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Manisa Barosu Başkan Yardımcısı Ayşe Hasar ve şehit madencilerin yakınları açıklamalarda bulundu. Yılmaz, yargılamanın ağır ceza mahkemesinde devam etmesi gerektiğini vurgularken, Ayşe Hasar ve Gülsüm Çolak adaletin sağlanmadığını belirtti. Nermin Köse ise adalet mücadelesinde 10 yıl boyunca hak ettikleri adaleti bulamadıklarını ifade etti.

Kaynak: DHA