GÜNDEM

Sivas'ın Akciğeri Yayla, Beton Yapılarla Dolduruldu

Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde bulunan ve "kentin akciğeri" olarak nitelendirilen 1800 rakımlı Eğriçimen Yaylası, son 30 yılda yaşanan hızlı yapılaşma ile eski doğal güzelliğini kaybetti.

Abone Ol

Kızılçam ormanlarıyla çevrili bu yayla, artık beton yapılarla dolarak doğal görünümünü mumla arar hale geldi.

Koyulhisar ilçesine 17 kilometre uzaklıkta yer alan Eğriçimen Yaylası, Karadeniz Bölgesi'ndeki yaylalarla özdeş bir görüntü sergiliyordu. Doğal görüntüsü ile yıllarca bölgenin gözdesi olan bu yayla, Şaşalağan Boğazı ile Yedigözler'den çıkan su kaynaklarının birleşerek oluşturduğu deresiyle ünlüydü. Yaylanın çayırlık alanında kıvrımlı bir şekilde ilerleyen dere, özellikle ilkbaharda sarı ve beyaz papatyalarla kaplanan doğasıyla ziyaretçileri kendine çekiyordu.

1990'lı yıllarda bölge sakinleri tarafından kullanılan ve doğallığı bozmamak amacıyla sadece az sayıda ahşap evin bulunduğu Eğriçimen, bu özelliğini uzun yıllar boyunca korudu. Ancak, son yıllarda yaylaya yapılan beton yapılar, bu doğal cennetin görünümünü olumsuz yönde etkiledi. Doğanın ve çevrenin korunması adına yetkililerin bu duruma acil müdahale etmesi gerektiği vurgulanıyor. Eğriçimen Yaylası'nın yeniden doğal güzelliklerine kavuşabilmesi için sürdürülebilir yapılaşmanın ön planda tutulması gerektiği ifade ediliyor.