GÜNDEM

Sezonun İlk Kuru İnciri, Temsili Olarak Kilosu 700 TL'den Alındı

Aydın Ticaret Borsası, 8 üreticinin getirdiği toplam 86 kilogram sezonun ilk kuru incirini temsili olarak kilosu 700 TL'den satın aldı.

Abone Ol

Aydın Valisi Yakup Canbolat’ın da katıldığı törenle alınan incirler, Aydın’ın incir üretimindeki önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Sezonun üreticilere hayırlı olmasını dileyen Vali Canbolat, Aydın’ın incir üretimi konusunda ülke sıralamasında birinci konumda olduğunu vurguladı. Aydın Ticaret Borsası'nın Toplantı Salonu'nda düzenlenen törende, Aydın Valisi Yakup Canbolat, oda başkanları, Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile üreticiler bir araya geldi. Törende, Aydın'ın AB tescilli coğrafi işarete sahip kuru incirinin alımı yapıldı. Sezonun ilk kuru incirleri, 8 üreticinin getirdiği toplam 86 kilogram miktarında temsili olarak kilosu 700 TL'den alındı.

Aydın, İncir Üretiminde Birinci Sırada

Konuşmasında Aydın’ın incir üretimindeki başarısına dikkat çeken Aydın Valisi Yakup Canbolat, "Aydın ilimizin en önemli potansiyellerinden biri incir üretimidir. İncir, hemen her dilde kutsal bir meyve olarak anılmakta ve büyük bir rağbet görmektedir. İncirin ana vatanı Türkiye olup, dünyanın ve ülkemizin en kaliteli inciri Aydın ve çevresinde yetişmektedir. İncir, ilimizin AB tescilli coğrafi işaret alan ilk ürünüdür. İlimizdeki incir bahçeleri, Büyük Menderes Havzası'nın kuzey kesiminden Söke çevresinden başlayarak Buharkent ilçesine kadar uzanmaktadır. Yaklaşık 16 bin çiftçimiz incir üretimiyle ilgilenmektedir. İncirin katma değerini artırmak için kurulan 162 incir deposu ve 159 incir işletmesi bulunmaktadır. 2023 verilerine göre, ülkemiz 356 ton yaş incir üretiminde dünyada birinci sıradadır. Türkiye'de 12 milyonun üzerinde incir ağacı ve 57 bin hektar üretim alanı mevcuttur. Aydın, 38 bin hektar incir üretim alanı ile bu alanın yüzde 60'ını kapsamaktadır. 2023 yılı TÜİK verilerine göre, ilimizde ülke üretiminin yüzde 57'sini karşılayan 205 bin ton yaş incir üretimi gerçekleşmiştir. İlimiz, incir üretimi ile ülke sıralamasında birinci konumdadır" dedi. Vali Canbolat, Aydın Valiliği olarak, Aydın ve Türkiye ekonomisinde büyük öneme sahip olan incirin üretiminden pazarlamasına kadar her aşamasında üreticilerin ve ticaret erbaplarının yanında olduklarını belirtti.