GÜNDEM

Sertifikalı Anneler: Bilkent Şehir Hastanesi'nde 200 Bin Anne Adayına Eğitim Verildi

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde 8 Ekim 2019 tarihinde faaliyete geçen Gebe Okulu, bugüne kadar 200 bin anne adayına eğitim sundu.

Abone Ol

Prof. Dr. Özlem Uzunlar, mezun annelere sertifikalarını takdim ettiklerini ve bu annelerin öğrendiklerini çevrelerine aktardıklarını belirtti. Prof. Dr. Uzunlar, emzirmenin önemini vurgulayarak, “Annelerimiz, emzirmeyi bir sağlık sigortası olarak görüyor ve öğrendikleri bilgileri çevrelerine aktarıyorlar, bu sayede adeta bir ışık kaynağı oluyorlar” dedi.

Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi bünyesinde kurulan Gebe Okulu, anne adaylarına gebelik öncesi, gebelik ve doğum süreci hakkında eğitim veriyor. Uzman kadro, gebelik ve lohusalık döneminin sağlıklı geçirilmesi ve anne sütü konularında bilgiler sunuyor. Eğitimler hafta içi her gün sabah 10.00 ve 12.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Eğitimleri tamamlayan annelere sertifika veriliyor ve bu anneler, öğrendikleri bilgileri iş ve sosyal çevrelerinde paylaşıyor.

Prof. Dr. Özlem Uzunlar, Gebe Okulu'nda emzirmenin ve anne sütünün sağlık üzerindeki olumlu etkilerini anne adaylarına anlattıklarını ifade etti. Uzunlar, “Emzirmenin hem anne hem de bebek sağlığına pek çok faydası var. Emzirme, anneye metabolik ve kardiyovasküler sistem üzerinde yük bindirirken, bu yükleri hafifletiyor ve obezite, hipertansiyon, şeker hastalığı gibi riskleri azaltıyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Uzunlar, meme kanseri ve diğer sağlık riskleriyle ilgili olarak emzirmenin önemini vurguladı. “Hayatının bir döneminde meme kanseriyle karşılaşan her 8 kadından biri bulunuyor ve meme kanseri, kanserlerden kaynaklanan ölümler arasında 5. sırada yer alıyor. En az 12 ay emziren annelerin meme kanseri riskinin yüzde 26, yumurtalık kanseri riskinin ise yüzde 37 oranında azaldığı, ayrıca tip-2 diyabet riskinin de yüzde 32 oranında düştüğü bulunmuştur” dedi.

Eğitimler, 3 seans halinde düzenleniyor ve eğitimleri tamamlayan anneler, aldıkları sertifikalarla öğrendikleri bilgileri çevrelerine aktararak toplumu bilinçlendiriyor. Prof. Dr. Uzunlar, bu annelerin ışık saçan birer örnek teşkil ettiklerini ve hastanenin logolarında da bu anlayışın simgelenen bir güneş amblemi olduğunu belirtti.