GÜNDEM

Şeftalide Verim Yüzleri Güldürüyor

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatında önemli bir yer tutan şeftalide bu yıl verim, üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Abone Ol

Mersin'de 60 bin dekar alanda yetiştirilen şeftaliden, 2024 yılı için 350 bin ton rekolte bekleniyor.

Mersin'in yaylalarında üretilen yerli şeftalinin hasat dönemi başlarken, üreticiler hem şeftalinin kalitesinden hem de rekoltesinden memnun. Hasat edilen sofralık şeftali bahçede kilo başına 12 liradan satılırken, meyve suyu yapılacak şeftali ise 8 liradan alıcı buluyor.

Şeftali İhracatında Büyük Artış

Akdeniz Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin mayıs ayı verilerine göre, şeftali ihracatında yüzde 33'lük bir artış yaşandı. Şeftali üretimini yerinde inceleyen Ziraat Mühendisi Deniz Gürbüz, “Mersin, şeftali üretiminde öne çıkan bir il olarak dikkat çekiyor. Erken ve geç hasat dönemlerine sahip olması, Mersin'in şeftali üretim kapasitesini artırıyor. Sera bölgelerinde başlayan üretim, Tepeköy gibi yaylalarda devam ediyor. Üreticilerin kalite ve verimlilik konusundaki titizliği, hem iç piyasada hem de ihracatta büyük talep görmelerini sağlıyor. İhracattaki yüzde 33'lük artış, döviz girdisini artırarak ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor” dedi.

Yerli Şeftalinin Kalitesi

Mezitli ilçesine bağlı Tepeköy Mahallesi'nde şeftali üreticisi Mehmet Ali Kurt, verimden memnun olduklarını belirtti. Yerli şeftali türünün hasadına başladıklarını kaydeden Kurt, “Yaklaşık iki aydır şeftali topluyoruz. Şimdi yerli olarak yetiştirdiğimiz cinsi topluyoruz. Bu tür, dönüme yaklaşık 10 ton verim sağlayabilen güçlü bir üründür. Aroması meyve suyunda en çok tercih edilendir ve yüzde 13 şeker oranına sahiptir. Ayrıca Rusya ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor” şeklinde konuştu.