GÜNDEM

Sardes Antik Kenti'ndeki Sinagogun Taban Mozaikleri Köylü Kadınlar Tarafından Yenileniyor

Manisa'daki Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes Antik Kenti'nde bulunan büyük sinagogda gerçekleştirilen yenileme çalışmalarında köylü kadınlar da aktif rol oynuyor.

Abone Ol

Sinagogun 2 bin yıllık taban mozaikleri, Sart Mahallesi'nde yaşayan kadınlar tarafından restore ediliyor.

Sardes'teki kazı ve restorasyon çalışmaları, 120 yıl önce başlamış olup halen devam etmektedir. ABD Wisconsin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nick Cahill liderliğindeki ekip, sinagogun üst kısmını 3 yıl önce çatı ile kapatmıştı. Şu anda, sinagogun zeminindeki mozaik taşlar köylü 9 kadın tarafından temizleniyor. 1963 yılında keşfedilen sinagogun restorasyon sürecinin 3 yıldır sürdüğünü belirten Prof. Dr. Cahill, bu sinagogun antik dünyanın en büyük sinagoglarından biri olduğunu ifade etti. Mozaiklerin aslına uygun şekilde restore edilmekte olduğunu ve farklı bölgelerden getirilen taşlarla çalışıldığını ekledi.

Prof. Dr. Cahill, restorasyonun Sart Mahallesi'nde yaşayan deneyimli kadınlar tarafından yapıldığını ve bu ekibin oldukça tecrübeli olduğunu vurguladı. Sinagogun 1963'te keşfedildiğini ve mozaiklerin yeniden beton zemin üzerine konulduğunu ancak 50 yıllık sürede zeminde çatlaklar oluştuğunu söyledi. Mozaiklerin korunması için sinagogun üstünün kapatıldığını belirtti.

Restorasyon çalışmalarında görev alan Sevinç Akçayım, komşuları ve kızı Ayşenur Akçayım ile birlikte bu işe katkıda bulunduklarını anlattı. Akçayım, "Bu işi severek yapıyoruz çünkü tarihe dokunmuş oluyoruz. Bu, çok özel bir duygu. Gelecekte çocuklarımız buraya geldiğinde 'Bu restorasyonu annelerimiz yaptı' diyecekler. Nakış yapar gibi çalışarak tarihi yeniden hayat geçiriyoruz" dedi.