GÜNDEM

Santa Maria Kilisesi Saldırısının Planlayıcısı DEAŞ'lı Terörist İstanbul'da Yakalandı

Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne düzenlenen saldırının planlayıcılarından ve eylemde kullanılan silahın temin edilmesinde rol oynayan DEAŞ üyesi Viskhan Soltamatiov, İstanbul'da gerçekleştirilen MİT ve Emniyet'in ortak operasyonuyla yakalandı.

Abone Ol

MİT'in yürüttüğü kapsamlı istihbarat çalışmaları sonucunda, 28 Ocak 2024'te Santa Maria İtalyan Kilisesi'ne gerçekleştirilen saldırının failleri ve saldırıyla bağlantılı DEAŞ unsurları tespit edildi. Saldırıyı düzenleyenlerin, DEAŞ'ın Horasan Vilayeti'ne bağlı olarak faaliyet gösterdikleri ve Türkiye'deki sözde misafirhaneler ile İstanbul sorumlusunun kimlikleri belirlenmişti. MİT'in yaptığı risk analizleri sonucunda, Viskhan Soltamatiov'un Afganistan'daki DEAŞ yapılanması olan Horasan Vilayeti'ne bağlı olarak Türkiye'de faaliyet gösterdiği belirlendi.

Yeri tespit edilen Viskhan Soltamatiov, MİT ve Emniyet'in ortak operasyonuyla yakalandı. Soltamatiov'un ifadesinde, saldırı öncesi planlamalar ve DEAŞ'ın ISKP'nin adam kazanma, finans ve lojistik faaliyetlerine dair önemli bilgiler verdiği öğrenildi.

Aralık 2023'te gerçekleştirilen operasyonlarda, DEAŞ'ın Türkiye'deki sinagog ve kiliseler ile Irak Büyükelçiliği'ne yönelik eylem planlamaları da engellenmişti. Bu operasyonlar sonucunda birçok kişi yakalanmış, örgüte ait dijital materyaller ele geçirilmiş ve Türkiye'ye yönelik planları etkisiz hale getirilmişti.