Şimdi bu eşsiz türün gerçek yaşam alanı olan Dicle ve Fırat nehirlerinde incelenmesi için Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) bilim insanları araştırma başlattı. Leopar sazanı, Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listede yer alıyor ve Shoal adlı Doğa Koruma Örgütü tarafından dünyanın en çok aranan 10 balık türünden biri olarak kabul ediliyor.

RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Kaya, bu özel balık türünün karakteristik özelliklerini anlattı, vücudunda büyük yuvarlak beneklerin bulunduğunu ve bu beneklerin ona leopar benzeri bir görünüm kazandırdığını vurguladı.

Leopar sazanını canlı olarak gözlemlemek amacıyla Dicle ve Fırat nehirlerinde arama çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürülüyor. Doç. Dr. Kaya, bu türün hala yaşadığına dair işaretler bulmayı ümit ettiklerini ifade etti.

Zonguldak Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, Çocuklara Haklarını Anlattı ve Farkındalık Yaratmaya Çalıştı Zonguldak Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, Çocuklara Haklarını Anlattı ve Farkındalık Yaratmaya Çalıştı

RTEÜ, leopar sazanının korunması için çalışan diğer kayıp balık türleri araştırmalarına liderlik ediyor ve türün yaşam alanını keşfetmek ve koruma eylem planı hazırlamak için çalışmalar yapıyor.