Siyasetin ve sanat yaşamı içinde yer alan Giresun Milletvekili Sabri Öztürk çalıştay ile ilgili olarak, "Yusuf Beyazıt Vekilimizin daveti ile Tokat'tayız. Tokat'ta Vekilimiz adına kurulan bir Vakıf var.

Bu Vakıfta sergilenme üzere bir grup ressam arkadaşlarımız ile beraber çalıştay yapmaya karar verdik.

Adına'da "Yedi renk Sanat Çalıştayı" dedik.  Hakikaten birbirinden değerli sanatçılarımız var.

Bizim yerli sanatçılarımızdan Orhan Zafer hocamız, Mümin Candaş hocamız, Azeri asırlı Teymur Ağıllıoğlu, Kırgız kardeşimizden Ulanbek Abykeev  ve Talgat Bokoev,  genç ve değerli ressamlarından bizde ressam yönümüzle, Tokatta bu çalıştaya dahil olduk.

Kültür Sanat bizim medeniyetimizin taşıyıcılığı anlamında çok kıymetli bir yeri var. Tokat'ı hakikaten çok beğendik. Tarihiyle, kültürüyle, özellikle restore edilmiş tarihi evleri, camileri hanları,  kervansarayları hakikaten muhteşem ve çok etkileyici,  gördüm ki Tokat'ın potansiyeli ile belki,  İstanbul'dan sonra, Edirne'den, Bursa'dan sonra, Türkiye'nin ilk 5'ine girecek kapasitede, çok zengin ve değerli derin tarihe sahip bir yer Tokat, bunlar restore edildikçe, gün yüzüne çıktıkça gerçekten yerli ve yabancı turistin beğenisine sunuldukça, eminim Tokat turizmden çok daha iyi bir pay alacaktır.

Elbette bu eserlerin bizim sanatçılarımızın eliyle tuvallere aktarılması, yazarların, şairlerin eserlerine konu etmesi, değerlere daha da bir anlam katmaktadır. Bu anlamda Yusuf Beyazıt Vekilimizi de tebrik ediyor ve kendilerini çok teşekkür ediyorum.

Sadece Tokat'ta değil, Türkiye'nin her yerinde, hatta bizim gönül coğrafyamızdaki çok eserlerin restorasyonuna çok önemli katkılar sağlamıştır.  Gerek Vakıflar Genel Müdürlüğü döneminde,  gerek Milletvekilliği döneminde,  bu anlamda Tokat hakikaten ayağa kalkmıştır.

Bizler de Sanatçılar olarak bu tür güzelliklere kayıtsız kalmayalım dedik. Bunların bir kısmını zamanın el verdiği kadar bu güzellikleri tuvallere aktaralım dedik ve ortaya 16 tane eser çıktı.  Arkadaşlarımızın bir kısmı desenlerle çalışıyorlar. Onlar da ortaya çıktığı zaman Yusuf Beyazıt Vakfında,  onlar yerini alacak ve kalıcı olarak burada izleyicilerin,  sanat severlerin ve Tokatlı kardeşlerimizin beğenisine sunulacak.

Bir paragraf da burada Yusuf beyazıt'ta açmak istiyorum.

Gerçekten yöneticiler, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Valiler,  Siyasiler, Milletvekilleri çok hizmet yaparlar, Devlet Başkanları, Başbakanlar, Cumhurbaşkanları  çok hizmet yaparlar. Ama bu hizmetlerin hepsi ömürlüdür. Örneğin "yapılan bir kaldırım, yapılan bir yol, yapılan bir yol, mutlaka belli bir süre sonra, eskir yerine yenisi yapılır, ama ortaya konulan sanat eseri ölümsüzdür. Sanat eseri korundukça yüzyıllar boyu o tarihi ve kültürü gelecek kuşaklara taşır o yüzden biz sanatçıların ölümsüz olduğuna inanırız.

İşte sanatçılar "Ten ölür ama canlar ölesi değil" derken şair, eserleriyle sanatçılar  yaşar.

Tarihi Behzat Çarşısı Yeniden Hayat Bulacak Tarihi Behzat Çarşısı Yeniden Hayat Bulacak

Bu anlamda da Yusuf Beyazıt Vekilimizin hakikaten Tokat'ın tarihini kültürünü gelecek kuşaklara aktaracak bir Vakıf kurması gerçekten takdire şayan, gerçekten kendilerine  çok teşekkür ediyor, tebrik ediyoruz. Sanatçılarımızın da böylece Tokat'ı görmesi tanımasını sağlamış oldu.

Bizler de çorbada tuzumuz olduysa, birazcık bu Vakıfa katkımız olduysa ne mutlu bize ve başka Yusuf Beyazıt vekilimiz olmak üzere bütün sanatçılarımıza emeği olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.

Tokat tarihi denince akla ilk gelen isimlerin başında gelen, Beyazıt dün olduğu gibi bugünde Tokat ve Tokatlı için çalışmaya devam ediyor. Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt konuşmasında;  "Öncelikle şunu ifade ederek başlamak istiyorum. Tokat bizim medeniyet dünyamızda, kültür dünyamızda, gerçekten çok önemli bir şehrimiz ve Anadolu'nun bütün zenginliklerini üzerinde barındıran, İstanbul'dan sonra en fazla tarihi eserlere sahip olan, bu anlamda çeşitlilik açısından, önemlilik açısından, hem de özgünlük açısından çok önemli bir şehrimiz.

Tokat'ımızdan da kültür dünyasına, turizm dünyasına ve dünya medeniyetine tanıtılması noktasında en önemli olan unsur bu tarihi eserlerin, gün yüzüne çıkmış olan bu tarihi eserlerin, yeni bir dönem içerisinde işlevselliğini kazanması ve bir bütün değerlendirilmesi yapılmalıdır diye düşünüyorum.

Tokat yaylalarıyla, ovalarıyla, hanlarıyla hamamlarıyla, kervansaraylarıyla, medreseleriyle, çarşılarıyla, camileriyle, sebilleriyle, çeşmeleriyle ve köprüleriyle çok büyük zenginliğe sahip bir kültür mirasının üzerinde bulunan bir şehrimizdir.  Bunlarında sadece restore edilmesi ve onarılması yetmez, bunların ayrı ayrı işlev verilerek ve tanıtarak Dünya'ya da bir anlamda tanıtılması iyi olacaktır diye düşünüyorum.

İşte bu anlamda Giresun Milletvekililimiz Sabri Öztürk başta olma üzere sanatçılarımızı Tokat'a çağırdık ve küçük bir çalıştay düzenleyerek, ressamlarımızın burada çalışmalarını sağladık. Ressamlarımız Tokat'ımızın Mevlevihane, Musluağa Köşkü, Taşhan, Deveciler Han, Meydan Camii, Ulucamii, Kalesi, Ali Paşa Camii, Halit Sokak, Sulu Sokak ve Saat kulesine bir bakış gerçekleştirdiler ve geleceğe tahüllerini fırçalarından oluşturdukları huzmelerle özgün çalışmalar yaptılar. Yapılan çalışmalar bizden sonraki nesillere aktarılacaktır. Bu da Tokat'ımız açısından bir anlam ifade edecektir. Bu anlamda davetimizi kabul ederek, değerli ressamlarımıza, değerli sanatçılarımıza çok teşekkür ediyorum. Bize kattıklarını bu katma değerden dolayı da kendilerine şükranlarını ifade ediyorum hepsinin eline yüreğine düşüncesine fırçalarına tahüllerini sağlık diye düşünüyorum." dedi.

Şehrin her noktasında çizimlerini yapan Ressamlar 3 günlük çalışmanın ardından güzel anılar ve Tokat hayranlığı ile şehirden ayrıldılar.

Editör: TE Bilişim