Prof. Dr. Kaya, kar yağışlarının eksik olması durumunda toprakta yeterli su birikiminin sağlanamaması ve kuraklığın özellikle tarımda büyük zararlara yol açabileceği konusunda uyardı. Kaya, "Son yıllarda kar yağışı oldukça azaldı, karın eksikliği, sadece görüntüsel değil, aynı zamanda toprağın su ihtiyacını karşılamak için de ciddi bir sorun. Eğer bu kış da yeterli miktarda kar yağmazsa ve toprak yeterince su ile doygun hale gelmezse, önümüzdeki bahar ve yaz mevsimlerinde kuraklık etkileriyle büyük zararlar yaşanabilir" dedi.
Geçen Kışın Zorlukları ve Ekimi Ertelenen Buğdaylar
Edirne'de geçen yıl kış sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesi, bölgedeki tarım üreticilerini zor durumda bırakmıştı. Yaz aylarında yağışların yetersiz kalması nedeniyle buğday ekimi, kuru toprağa yapılmak zorunda kalmıştı. Prof. Dr. Kaya, bölgedeki çiftçilerin, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle buğday ekimini kasım ayı başlarına kadar kaydırmak zorunda kaldıklarını, şimdi ise yağışları dört gözle beklediklerini belirtti. Kaya, özellikle Trakya gibi bölgelere kar ve yağmurun zamanında düşmemesinin tarımsal üretimi olumsuz etkileyebileceğini ve buğday ekiminin çok zorlu şartlarda yapılacağını vurguladı.
Yağışların Varlığı, Kışın ve Baharın Verimini Etkiliyor
Prof. Dr. Kaya, bitkilerin kışa doğru yağmurla beslenerek, üç dört yaprakla girmelerinin hayati önem taşıdığını belirtti. "Bir önceki yıl özellikle çok kurak geçen kış döneminde, ekim yatağı hazırlamak için toprak bile neredeyse kazınarak açılmıştı. Bu yıl ise ekim ayında yapılan yağışlar, tohum yatağı hazırlığı açısından çiftçilere bir fırsat sundu. Ancak arkasından gelen kuru sezonda buğdayların gelişimi oldukça zorlandı. Bitkilerin, kışa girerken yeterli suyu alıp, sağlıklı şekilde gelişmesi için yağan yağmurların özellikle kasım sonuna kadar tamamlanması çok önemli" dedi.
Geçtiğimiz yılın kışında son 70 yılın en sıcak döneminin yaşandığını belirten Kaya, sıcak hava ve kuraklıkla mücadele eden çiftçilerin bu kışın, don zararları açısından oldukça kritik olduğunu ifade etti. "Kışın sıcak ve kurak geçmesi durumunda buğdaylar, donlardan büyük zarar görebilir. Bu yüzden buğdayların sağlıklı bir şekilde kışa girmesi çok önemli" diye ekledi.
Trakya'da Yağış Dağılımı Eşitsiz
Prof. Dr. Kaya, Trakya'daki yağışların son yıllarda çok düzensiz hale geldiğini ve bu durumun tarımı zorlaştırdığını da belirtti. "Eskiden, 'Balkanlar'dan gelen soğuk hava, Türkiye'yi etkisi altına alacak' gibi haberler yapılırken, artık kış yağışlarının çok düzensiz olduğunu görüyoruz. Edirne'deki bölgeler yağan yağmurlar, bazen hemen yanında bulunan Çorlu ya da Tekirdağ'a uğramıyor. Bu düzensizlik tarımda ciddi problemlere yol açıyor" diyerek, bölgedeki su kaynaklarının yetersizliğini de vurguladı.
Karla Gelen Su, Toprağa Depolanmalı
Prof. Dr. Kaya, kar yağışlarının sadece soğuk havaya karşı koruyucu bir örtü sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda toprak için su depolama görevi de gördüğünü belirtti. "Karla gelen su, toprakta depolanarak, baharda bitkilerin su ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Son yıllarda kar yağışları oldukça azaldı ve bu da toprakta yeterli suyun birikmemesine yol açtı. Eğer bu kış da yeterince kar yağmazsa, bölgedeki kuraklık daha da şiddetlenebilir. Bu yüzden kar yağışlarının artarak devam etmesi büyük önem taşıyor" dedi.
Kaya, son olarak, bu kışın yağışlarının zamanında ve yeterli miktarda olması gerektiği konusunda bir kez daha uyarıda bulunarak, "Eğer kar yağmazsa, toprak suya doymayacak, bu da sadece buğdayı değil, tüm tarımı olumsuz etkileyecek" dedi.