GÜNDEM

Prof. Dr. Doğan: İzmir Körfezi'ndeki Balık Ölümleri Havaların Serinlemesiyle Yavaşlayabilir

Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Doğan, İzmir Körfezi'ndeki balık ölümlerinin ve kirliliğin çözülmesinin hemen mümkün olmadığını belirterek, havaların serinlemeye başlamasıyla ölümlerin yavaşlayabileceğini ifade etti.

Abone Ol

İzmir Körfezi'nde balık ölümleri, kirlilik ve kötü koku sorunları devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, belediyeler ve yerel üniversiteler sorunun çözümü için çeşitli çalışmalar yürütüyor. EÜ Su Ürünleri Fakültesi tarafından hazırlanan "İzmir Körfezi'ndeki Balık Ölümleri ve Kötü Kokunun Nedenlerinin İncelenmesi Raporu" ile sorun için bir çözüm yol haritası belirlenmeye çalışılıyor. Rapordaki bulguları paylaşan Prof. Dr. Alper Doğan, İzmir Körfezi'nin yapısal olarak bazı dezavantajlara sahip olduğunu ve körfezin içe doğru daraldığını ve sığlaştığını belirtti. Prof. Dr. Doğan, "Körfezin çevresinde yaklaşık 5 milyon insan yaşıyor ve son yıllarda atık su deşarjlarının etkisiyle durum daha da kötüleşti" dedi.

İzmir Körfezi'nin temizlenmesi için geçmişte yapılan çalışmalara değinen Prof. Dr. Doğan, 1995'lerde körfezde canlılık olmadığını, 2000 yılında Büyük Kanal Projesi'nin devreye girmesiyle önemli bir düzelme yaşandığını ifade etti. Ancak, artan nüfusla birlikte arıtma kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle körfezin yeniden kirlenmeye başladığını vurguladı. Prof. Dr. Doğan, "Son dönemde küresel ısınma nedeniyle sıcaklıklar arttı ve bu olumsuzluklar körfezde mikroalglerin üremesini tetikledi. Oksijen seviyesinin düşmesi balık ölümlerinin temel nedeni" dedi.

Prof. Dr. Doğan, hızlı bir çözüm bulmanın zor olduğunu, ancak havaların serinlemesi ve yağışların tuzluluğu düşürmesiyle balık ölümlerinin yavaşlayabileceğini belirtti. Uzun vadeli çözüm için arıtma tesislerinin kapasitesinin artırılması gerektiğini ve şehir atık sularının tamamen arıtıldıktan sonra körfeze bırakılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, iç körfezden dış körfeze geçmeye çalışan balıkların, orta körfezdeki kirlik nedeniyle ölebileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Alper Doğan, iç körfezde dip örnekleri aldıklarını ve kıyı bölgelerde midye türlerinin tamamen öldüğünü belirtti. "Geçen yıl iç körfezde 19 türe ait 1,486 birey bulmuştuk. Bu yıl ise sadece 4 türe ait 7 birey bulabildik. Bu, körfezdeki kötüye gidişin çarpıcı bir göstergesidir" dedi.

EÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. M. Tolga Dinçer, Ege Üniversitesi olarak İzmir Körfezi'nde 20 Ağustos'tan itibaren çalışmalarını sürdürdüklerini ve mevcut durumla ilgili her noktadan inceleme yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Rektörü olarak, bilimsel yöntemlerle çözüm bulunabileceğine inandıklarını ve hazırladıkları yol haritasını ilgili kurumlarla paylaşmaya hazır olduklarını belirtti.