Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Alp, bu tavşanların adanın çevresinde açtığı oyuklar ve zarar verdikleri bitki örtüsü nedeniyle acil önlem alınması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Alp, "Tavşanlar, Akdamar Adası'nın hem yapısal bütünlüğünü bozuyor hem de değerini azaltıyor. Önceki yıllarda bu sorunu çözmek için çeşitli projeler hazırlandı, ancak bunlar tamamlanmadı ve şu anda tekrar başa dönüyoruz. Adanın durumu kritik bir noktada ve yavaş yavaş yok oluyor" dedi.

Akdamar Adası ve üzerindeki tarihi Ermeni Kilisesi, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Ancak tavşanlar, adanın çevresinde açtıkları oyuklarla ağaç ve bitki örtüsüne zarar veriyor. 2015 yılında bu soruna müdahale etmek amacıyla adaya 50 tuzak kafesi ve 4 puhu kuşu bırakıldı, ancak bu önlemler yeterli olmadı.

İnci Taneleri, Heyecanlı Bir Bölümle Ekranlarda: Dilber'i şoke eden gelişme ne? İnci Taneleri, Heyecanlı Bir Bölümle Ekranlarda: Dilber'i şoke eden gelişme ne?

Prof. Dr. Alp, tavşanların hızlı ürediğini ve bu durumun bitki örtüsünü yok ettiğini belirterek, "Akdamar Adası'nın önemli tarihi ve kültürel değerleri var. Bu nedenle tavşanları hızla toplatıp adayı onarıma tabi tutmalıyız. Aksi takdirde ada ciddi şekilde tahrip olmaya devam edecek" diye konuştu.

Tavşanların adaya verdiği zararın iki ana yönü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Alp, "Birincisi, tavşanlar yuva yapmak için galeriler açıyor ve bu galeriler kilisenin temellerine zarar veriyor. İkincisi, tavşanlar bitki örtüsünü tüketerek adadaki doğal dengeyi bozuyor. Cumhuriyet öncesinden kalan bağlar bile tamamen yok oldu. Bu nedenle, tavşanları son bir tanesi kalmayacak şekilde toplamak ve adayı yeniden düzenlemek acil bir ihtiyaç" şeklinde konuştu.

Kaynak: DHA