GÜNDEM

Ponza, Bitlis Ekonomisine 6 Milyar TL Katkı Sağlıyor

Bitlis'te "beyaz altın" olarak adlandırılan ponza, özellikle inşaat sektöründe yalıtım malzemesi olarak kullanılıyor ve kentin ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor.

Abone Ol

Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) Başkanı Servet Avcı, ponzanın Türkiye’deki rezervinin yüzde 70'inin Bitlis'te bulunduğunu belirterek, "Bims fabrikalarına ham madde olarak gönderilen ponza, ilimize yıllık olarak 6 milyar TL katkı sağlıyor" dedi.

Ponza, İtalya, İngiltere, Almanya, ABD ve Yunanistan gibi ülkelerde de çıkarılırken, Türkiye'de Afyonkarahisar, Isparta, Nevşehir, Erciyes ve Bitlis'te üretimi yapılıyor. Türkiye’de ponza rezervinin yüzde 70’i Bitlis'in Tatvan ve Ahlat ilçelerinde yer alıyor. Bu maden, savunma, inşaat, tarım, tekstil ve kimya sektörlerinde kullanılmakta. Türkiye’de en yaygın kullanımı inşaat sektöründe görülen ponza, yalıtım malzemesi olarak değerlendiriliyor ve Bitlis’ten Türkiye’nin çeşitli bölgelerine gönderiliyor.

"2 Milyon Adet Günlük Üretim"

Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) Başkanı Servet Avcı, ponza madeninin Bitlis ekonomisi için büyük bir kaynak olduğunu vurguladı. Avcı, "Ponza, literatürde 'beyaz altın' olarak anılıyor ve dünya rezervinin yüzde 70'i Türkiye'de bulunuyor. Bu oran Türkiye genelinde Bitlis’in Tatvan ve Ahlat ilçelerinde yer alıyor. Bölgedeki yaklaşık 25 ponza ocağında ve 47 bims üretim fabrikasında, günlük yaklaşık 2 milyon adet üretim yapılıyor. Üretilen brişekler, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Gaziantep, Hakkari ve Trabzon gibi illere gönderiliyor. Ayrıca bazı illerdeki bims fabrikalarına da ham madde olarak sevk ediliyor. Bu durum, bims üretiminin ilimize yıllık olarak 6 milyar TL katkıda bulunmasını sağlıyor. İstihdam açısından da büyük bir katkı sağlıyor, dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişinin geçimini sağlıyor" diye konuştu.