GÜNDEM

Patara Antik Kenti'nde İnek ve Koyunların Yürüyüş Yollarına Verdiği Zararlar Gündemde

Antalya Kaş`ta yer alan Patara Antik Kenti'nde, bölgedeki yaygın inek ve koyunları antik kentteki yürüyüş yollarına zarar veriyor.

Abone Ol

1'inci derece sit alanı olan bölgede, özel mülkiyetlerin kamulaştırılması için Demre Müze Müdürlüğü çalışmalarına başlandı.

Patara, tarihi 6 bin yıl öncesine dayanan ve Likya Birliği'nin başkenti olarak bilinen bir antik kenttir. 35 yıl önce kazılarda birçok tarihi eser ortaya çıkarılmış ve restorasyon çalışmaları yapılmıştır. 2020 yılında 'Patara Yılı' ilan edilmesiyle birlikte, Antalya Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü tarafından yürüyüş yolları için yaklaşık 12 milyon TL harcama ile ahşap kompozit zemin kaplama malzemesi kullanılarak yenileme çalışmaları gerçekleştirildi.

Ancak ineklerin ve koyunların bu yürüyüş yollarına sürekli zarar vermesi, yolların kırılmasına ve çökmesine neden oluyor. CİMER'e yapılan şikayetler üzerine yapılan incelemelerde, bu zararın Gelemiş Mahallesi'ndeki gözenekli hayvanlardan kaynaklandığı tespit edildi. Antik kent görevlileri, hayvanların yürüyüş yollarına verdikleri zararın yanı sıra, ışıklandırmalara da zarar verdiklerini belirtiyor.

Demre Müze Müdürlüğü, ahşap yürüyüş yollarındaki kırılmaların tehlike oluşturduğunu ve yaralanmalara yol açabileceğini belirterek, bölgedeki özel mülkiyetlerin kamulaştırılmasına yönelik bir rapor hazırladı. Patara'da 20 civarında özel mülk içeren ve bu mülklerin kamulaştırılması talep edilmiştir.

Demre Müze Müdürü Nilüfer Sezgin, yürüyüş yollarındaki çökme ve kırılmaların hem hayvanların hem de çalışma aşamalarındaki sıkıntılardan kaynaklandığını ifade ederek, "Revize edilmesiyle ilgili ödeme geldi. Rölöve Müdürlüğümüz hızlı bir şekilde tamirata başladı" dedi. Ayrıca 2020 yılından bu yana acil kamulaştırma sürecinin hızlandırıldığını ve yakın zamanda gerçekleştirilmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.