GÜNDEM

Özgecan'ın Terastan Düşerek Ölümünde Sevgilisine Beraat Kararı

Zonguldak'ta, 3 yıl önce Ayşe Özgecan Usta'nın (28) terastan düşerek ölümüne neden olan olayda, sevgilisi Bartu Can Akkışla (36) hakkında verilen beraat kararı büyük yankı uyandırdı.

Abone Ol

Usta'nın ailesinin avukatı Ezgi Aybüke Dizlek, mahkemenin kararına itiraz edeceklerini açıkladı.

Olay, 5 Şubat 2021'de Zonguldak’ın İncivez Mahallesi Binbaşı Tahsin Sokak'taki dairede meydana geldi. Ayşe Özgecan Usta, Ankara'dan Zonguldak'ta yaşayan sevgilisi Bartu Can Akkışla'nın yanına ziyaret amaçlı geldi. İddiaya göre, Usta’nın evlenme isteğine olumsuz yanıt veren Akkışla ile arasında tartışma çıktı. Tartışmanın ardından Usta, terasa çıkarak kendini atacağını söyledi. Akkışla, Usta’yı tutmaya çalıştı ancak başarılı olamayarak, Usta 8'inci kattaki terastan düşerek hayatını kaybetti.

Bartu Can Akkışla, gözaltına alınarak ev hapsine alındı ve ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Akkışla hakkında, intiharı öngörüp engelleyemediği için 'Taksirle ölüme neden olma' ve kapıyı kilitleyerek Usta'nın çıkışını engellediği gerekçesiyle ‘Kişiyi hürriyetten yoksun bırakma’ suçlamalarıyla toplam 11 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Savcının Mütalaası ve Mahkeme Kararı

Zonguldak 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, savcı mütalaasında Bartu Can Akkışla'nın 'Hürriyetten yoksun bırakma' suçundan cezalandırılmasını, 'Taksirle ölüme neden olma' suçundan ise beraatini talep etti. Savcı, evde bulunan cep telefonunun delil olarak kabul edilmemesi gerektiğini de belirtti.

Ayşe Özgecan Usta'nın avukatı Ezgi Aybüke Dizlek, mütalaaya itiraz ederek, Usta'nın dışarı çıkamayacak durumda kalıp uzun süre banyoda ağladığını ve eşyalarını toplamak için yardım istediğini belirtti. Dizlek, müvekkilinin ruh halinin tahmin edilebilir olduğunu ve Akkışla'nın bu durumu değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Avukat, beraat kararının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, karara itiraz edeceklerini duyurdu.

Sanık avukatı Berrak Büyük, hürriyetten yoksun bırakma suçunun maddi ve manevi koşullarının oluşmadığını belirterek, müvekkilinin beraatini talep etti. Diğer sanık avukatı Namık Çağalı ise, hürriyetten yoksun bırakma suçunun kasten işlenebileceğini, dosyada buna dair yeterli delil bulunmadığını savundu.

Karara Tepki

Mahkeme, Bartu Can Akkışla’nın 'Taksirle ölüme neden olma' ve 'Hürriyetten yoksun bırakma' suçlarından beraatine karar vererek duruşmayı tamamladı. Kararın ardından adliye önünde açıklama yapan baba Kenan Usta, verilen beraat kararına tepkisini dile getirdi. Avukat Ezgi Aybüke Dizlek ise, karara ve savcılığın mütalaasına katılmadıklarını belirterek, kararı istinafa taşıyacaklarını açıkladı.