Prefabrik atölyelerde ve çeşitli barakalarda yapılan bu teknelerin tamamı suya dayanıklı kestane ağacından imal ediliyor. Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş, "Yatlar ve tekneler Osmanlı döneminde kullanılan geleneksel 'kızak' yöntemiyle denize indirilir" açıklamasında bulundu.

Kurucaşile'nin Ovatekkeönü ve Kapısuyu köylerinde, Osmanlı dönemine dayanan ahşap tekne yapım geleneği günümüze kadar devam ediyor. Bu köylerde, hem prefabrik hem de derme çatma barakalarda ahşap yat ve tekne üretimi yapılmakta. Bölgede 20 atölye ve tersane bulunuyor, ustalar kestane, çam ve meşe ağaçlarını kullanarak tekneleri kendi çizimleriyle şekillendiriyor. Şu an 15, 24 ve 21 metre uzunluğunda yatlar ve balıkçı tekneleri üretiliyor.

Modern Atölyelerde Yat Üretimi

2024'te 937 Bin 369 Bebek, Nüfus Kütüklerine Tescil Edildi 2024'te 937 Bin 369 Bebek, Nüfus Kütüklerine Tescil Edildi

2022 yılında Ovatekkeönü köyünde kurulan 15 dönümlük alandaki 9 prefabrik modern atölyede, ahşap tekne ve yat yapımına devam ediliyor. Bu atölyelerde üretilen 15 metreden uzun tekneler, Osmanlı'nın 'kızak' yöntemiyle denize indirilirken, daha küçük tekneler kara yoluyla müşterilere teslim ediliyor.

Geleneksel Meslek Sürdürülüyor

Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş, "Bu meslek dededen toruna aktarılan bir gelenektir. Osmanlı döneminde de donanma için tekneler burada yapılıyordu. Günümüzde de bu gelenek devam ediyor. Türkiye'nin dört bir yanından tekne talepleri geliyor. Ürettiğimiz tekneler suya dayanıklı kestane ağacından yapılıyor. Ancak çırak yetişmemesi nedeniyle meslek tehlike altında. Kurucaşile'deki atölyelerin ilçeye yayılması için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Türkiye Genelinden Siparişler

Tuna Süzer (39), babasının 300 metrekarelik atölyesinde 10 yaşında çalışmaya başladığını ve 29 yıldır ahşap tekne ve yat yapımında ustalık yaptığını belirtti. Süzer, "Teknelerimizi İstanbul ve diğer şehirlerden sipariş üzerine yapıyoruz. İstanbul ve Ege bölgesinden yoğun talep alıyoruz. Kurucaşile'deki atölyede çırak bulmak zor, gençler genellikle memur olmayı tercih ediyor. Yine de bu meslek için talep oldukça yüksek" şeklinde konuştu.

El İşçiliği ve Teknoloji

Mehmet Gülgeç (40), 30 yıldır bu meslekte olduğunu ve İstanbul'daki bir iş insanı için 15 metrelik bir yat yaptığını söyledi. Gülgeç, "Mesleğimizde hem modern teknolojileri hem de geleneksel yöntemleri kullanıyoruz. Osmanlı usulü tekneleri denize indiriyoruz. Bu meslek, gençlerin küçük yaşlardan itibaren ilgi göstermesiyle devam edebilir" dedi.

Kaynak: DHA