GÜNDEM

Ortahisar'da Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki İçkale bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazı çalışmalarını inceleyen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Bu tarihi mekanda dört büyük medeniyetin izlerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla kazı çalışmalarını hızlandıracağız.

Abone Ol

Amacımız kültürel mirası geleceğe sağlam bir şekilde taşımak” dedi.

Başkan Genç, Trabzon'un Ortahisar ilçesinde Zağnos Vadisi içindeki İçkale bölgesinde yürütülen kazı çalışmalarını yerinde değerlendirdi. İlgili incelemelere Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Müze Müdürü Levent Alnıak, Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Mehmet Yavuz ve Ortahisar Mahalle Muhtarı Süleyman Yaşar Kara da katıldı. Trabzon Valiliği Müze Müdürlüğü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ortahisar Belediyesi, Trabzon Ticaret Sanayi Odası ve Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından ortaklaşa yürütülen bu arkeolojik kazıların amacı, Trabzon’un bilinmeyen tarihi ve kültürel değerlerini gün yüzüne çıkarmak olarak belirlendi.

Kazı çalışmalarının titizlikle sürdüğünü ifade eden Başkan Genç, “Bu bölge, birçok medeniyetin bıraktığı tarihi mirası barındırıyor. Helenistik, Roma, Bizans, Komnenos ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar bu bölgede yer almakta. Kazıların daha bilimsel ve güvenli bir şekilde yürütülebilmesi için kamulaştırma işlemleri de yerinde değerlendirildi. Çalışmaları hızlandırarak, bu kültür varlıklarını geleceğe korunaklı bir şekilde taşımayı hedefliyoruz. Bu, bizler için büyük bir miras sorumluluğu. Aynı mekanda yaşanan çeşitli medeniyetlerin hatıralarını bir müze konseptinde sunma gayreti içindeyiz. Ayrıca bu alanın kültür turizmi açısından önemli bir destinasyon olmasını sağlamak da hedeflerimiz arasında” şeklinde konuştu.

Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Mehmet Yavuz, “Trabzon'da 2021 yılında başlayan projede önemli bir ilerleme kaydettik. Bu süreçte başta sayın başkanımız ve sayın valimiz olmak üzere destek veren herkese teşekkür ederim. Trabzon’un kültür turizminde büyük bir pay alacağına inanıyoruz” dedi. Trabzon Müze Müdürü Levent Alnıak ise, “İçkale bölgesindeki kazıların tamamlanmasıyla bu alan kültür turizmi için ziyaret edilebilir hale gelecektir” diye konuştu. Ortahisar Mahalle Muhtarı Süleyman Yaşar Kara da, “Bu çalışmaların hızlı bir şekilde sürdürülmesini istiyoruz. Burada büyük bir hazine yatıyor. Bu tarihi değeri turizme kazandırmalıyız” şeklinde görüş belirtti.