24 Mayıs’ta Tokat’ta başlayan il çalıştayları, 25 Mayıs’ta Amasya’da, 26 Mayıs’ta Çorum’da düzenlendi. Çalıştaylar, 31 Mayıs’ta Samsun’daki çalıştay ile sona erdi.

Ticaret ve Hizmetler, Sanayi, Eğitim ve İstihdam, Sosyal Kalkınma ve Dezavantajlı Gruplar, Ulaşım ve Altyapı, Kültür ve Turizm, İklim Değişikliği, Çevre ve Afet Riskleri, Tarım ve Kırsal Kalkınma olmak üzere sekiz farklı tema masasında OKA uzmanları tarafından moderasyonu yapılan çalıştaylarda, dört ilden kamu kesimi, özel sektör, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderlerinden oluşan toplam 419 kişiye ulaşıldı.

Samsun’daki il çalıştayına katılarak katılımcılara seslenen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Işık ise, yeni dönem Bölge Planları’nın daha öncelikli ve daha seçici bir planlama yaklaşımını içereceğini belirterek, “Bu ikinci dönem planları, içerikteki derinlikleriyle, hazırlanış biçimleriyle çok önem taşıyor. Ön fizibilitesi yapılmış, olgunlaşmış proje önerilerinin de yer alacağı bu planlarda odaklanma konusu ön plana çıkacak, Bölge Planları’nın uygulanabilirliği sağlanacak” dedi.

İl çalıştaylarının açılış konuşmasını yapan OKA Genel Sekreteri İ. Ethem Şahin, yeni hazırlanacak bölge planında daha önce konuşulmayan konuların, söylenmemiş sözlerin yer alacağına dikkat çekti. Şahin, “Orta Karadeniz Bölgesi için uygulanmakta olan Yeşilırmak Havzası Bölgesel Gelişme Ana Planı’nın (YHGP) kapsadığı dönem 2023 yılı sonunda tamamlanacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonundaki 2024-2028 dönemi yeni Bölge Planı hazırlıklarımız kapsamında, Ajansımız uzmanlarının çalışmaları devam ederken siz değerli paydaşlarımızın görüşlerini almak üzere sizlerle bir araya geldik.

Katılımcılık ve kapsayıcılık tabandan gelen bir planın en önemli parçasıdır. Bu nedenle etkin katılımı esas alarak kapsayıcı bir çalışma yürütmeyi amaçlıyoruz.

Değerli paydaşlarımız, Cumhuriyetimizin 100. yılı sonrasındaki ilk beş yılı kapsayacak 2024-2028 dönemi Bölge Planı’nda değişen, gelişen Dünya ve Bölge koşullarının bir gereği olarak yeni konular, yeni terimler ve tanımlar yer alacak. Dijitalleşme, inovasyon, sosyal girişimcilik gibi ifadeler artık hayatımızın bir parçası ve bunların mutlaka Bölge Planı’na da yansımaları olacak. Bu çerçevede sizlerden de zihinlerinizi zorlayarak, tema masalarındaki çalışmalara katkı sunmanızı; illerinizin sorunlarını, öne çıkan potansiyellerini, çözüm ve proje önerilerinizi açıklıkla aktarmanızı istirham ediyoruz.” dedi. Orta Karadeniz Bölgesi 2024-2028 Dönemi Bölge Planı çalışmaları, OKA’nın Bölge’deki tema bazlı saha ziyaretleri ve strateji geliştirme çalışmaları ile devam edecek olup, Bölgenin vizyonunu belirlemek amacıyla oluşturulan Dış Paydaş Anketi süreç boyunca Ajansın kurumsal internet sitesinde katılıma açık olacak.

Tokat Valisi Abdullah Köklü, Gönül Dağı Dizisinin Setini Ziyaret Etti Tokat Valisi Abdullah Köklü, Gönül Dağı Dizisinin Setini Ziyaret Etti

Editör: TE Bilişim