Gülyalı ilçesindeki TMO deposunda gerçekleştirilen ilk alımda, 52 randıman gelen fındık kilogram başına 132,60 liradan satın alındı.

TMO'nun alımları başlamasıyla birlikte, üreticiler randevu sistemi aracılığıyla fındıklarını belirlenen alım noktalarına getirdi. Fındık çuvallarından numune alınarak yapılan değerlendirmede, uygun nem oranı ve kalite kriterlerine sahip fındıklar depolarda muhafaza altına alındı.

Lübnan'da Yaşanan Telsiz Patlamaları Lübnan'da Yaşanan Telsiz Patlamaları

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, TMO’nun alımlarının fındık üreticileri için büyük önem taşıdığını belirtti. Soydan, "TMO’nun alım yapması çok kıymetli. Devletin alımlarının başlaması, üreticiler için bir güvence oluşturuyor. Ayrıca, TMO’nun kriterleri çok zor değil ve alımlar belirli noktalarda yapılıyor. Şu anda Altınordu, Fatsa ve Ünye'de alım noktaları açıldı ve ilerleyen günlerde bu sayının 12'ye çıkması planlanıyor" şeklinde konuştu.

Soydan, TMO’nun çürük oranını yüzde beşten yediye, nem oranını ise altı buçuğa çıkardığını belirterek, bu kriterlerle fındıkların geri dönme riskinin bulunmadığını ifade etti. Soydan, "Serbest piyasayla TMO arasında önemli bir fiyat farkı var ve bu da taleplerin yüksek olacağını gösteriyor" dedi.

İlk fındık satışını yapan üretici Ali Demir, "Fındığımı TMO'ya getirdim ve memnunum. Tüccarlarla yaşadığımız kesintilerden dolayı TMO'da böyle bir sorun yaşamadık. Alımların erken başlaması da üreticiler için olumlu bir gelişme oldu" şeklinde yorumda bulundu.

Kaynak: DHA