GÜNDEM

Okyanuslarda Yaşayan 'Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası' İstanbul Boğazı'nda

İstanbul Boğazı'nda, daha önce bu bölgede hiç karşılaşılmayan dev bir deri sırtlı deniz kaplumbağası (Dermochelys coriacea) görüntülendi.

Abone Ol

 Türkiye'nin en büyük okyanus kaplumbağası olarak bilinen bu tür, dünyadaki en büyük sürüngenlerden biri olarak kabul ediliyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Arda Tonay, türün tanımlanmasında önemli bir rol oynadı.

GÖRÜNTÜLERİN PAYLAŞILMASIYLA BİLİMSEL İNCELEME BAŞLATILDI

10 yıldır tur teknesi kaptanlığı yapan Nedim Yüzseven, 9 Temmuz’da öğle saatlerinde İstanbul Boğazı'nda yaptığı tur sırasında denizde büyük bir cisim fark etti. İlk başta bu cismin bir lastik olabileceğini düşünen Yüzseven, yaklaştığında dev bir kaplumbağa olduğunu fark etti ve bu anları cep telefonuyla kaydetti. Görüntüler sosyal medyada paylaşıldıktan sonra, İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Arda Tonay, kaplumbağanın türünü belirleyerek bu gözlemi bilimsel bir makalede ele aldı.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE BESLENME NEDENİYLE Mİ GELDİ?

Doç. Dr. Tonay, deri sırtlı deniz kaplumbağalarının tropik ve alt tropik bölgelerde yaygın olduğunu, ancak iklim değişikliği ve denizanaları gibi besin kaynaklarının peşinden göç edebildiklerini belirtti. "Bu kaplumbağalar genellikle Karayipler'de yumurtlar ve Avrupa, Akdeniz sularına beslenme amacıyla gelirler. İstanbul Boğazı'nda gördüğümüz bu birey, iklim değişikliği etkisiyle denizanalarının peşinden buraya gelmiş olabilir," dedi. Ayrıca, bu gözlemin İstanbul Boğazı'nda, yoğun deniz trafiğinin olduğu bir alanda yapılmış olmasının önemini vurguladı.

KAPTAN YÜZSEVEN: “BÖYLESİNİ DAHA ÖNCE GÖRMEDİM”

Görüntüleri kaydeden kaptan Nedim Yüzseven, denizde gördüğü dev kaplumbağanın sırtında deri kaplı olduğunu belirterek, "Başta lastik zannettim, ama kaplumbağanın kafasını kaldırmasıyla bu bir kaplumbağa olduğunu fark ettim. Sırtındaki deriyi görünce, daha önce böyle bir tür görmediğimi anladım," dedi. Yüzseven, Arda Tonay'ın kendisine bu türün İstanbul Boğazı'nda ilk kez kaydedildiğini söylediğini belirterek, "Bu türün varlığına tanıklık etmek beni çok mutlu etti. Umarım kimse bu canlıya zarar vermez ve denizlerimizde rahatça yüzmeye devam eder," şeklinde konuştu.