Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Enfeksiyonu Uzmanı Dr. Latife Güder, influenza virüsüne karşı aşı olmanın önemine dikkat çekti.

Dr. Güder, "İnfluenza sezonuna girmiş bulunuyoruz. Çocuklarımızı korumak için aşı yaptırmamız şart," dedi.

Dr. Güder, influenza vakalarının her yıl eylül ayında arttığını ve mayısa kadar devam ettiğini belirtti. Ayrıca, influenza aşısının hastalığın önlenmesinde etkili olduğunu ifade ederek, "Altı aylıktan itibaren tüm çocuklara bu aşıyı güvenle yaptırabiliriz. Sağlıklı çocuklarda genellikle akut ve kendiliğinden sınırlayıcı olsa da hastalık ciddi komplikasyonlara ve ölüme yol açabilir. Bu yüzden tüm çocuklar, onlara bakım veren ebeveynler, kreş ve bakım evi çalışanlarının aşılanmasını öneriyoruz. Ayrıca, çocukların beslenmesine, temizliğine ve el hijyenine özen göstermemiz gerekiyor. Aşılama dışında solunum hijyenini öğretmek ve toplumsal bağışıklığı sağlamak önemlidir," dedi.

Bolu'da Madende Trajik Kaza: Bir İşçi Hayatını Kaybetti Bolu'da Madende Trajik Kaza: Bir İşçi Hayatını Kaybetti

Dr. Güder, daha önce boğmaca vakalarının yüksek oranda görüldüğünü ve aşıları tamamlanmamış bebeklerde hastalığın ağır geçtiğini vurguladı. "Şu anda influenza için hazırlık yapıyoruz. İnfluenza aşısı, hastalığın ağır geçmesini önlemek için önerilmektedir. 5 yaş altı ve özellikle 2 yaş altı çocuklar risk grubundadır. Ayrıca astımı olan, kronik karaciğer, böbrek, metabolik ve endokrin hastalıkları olan kişiler de aşılanmalıdır. Influenza geçirildikten sonra bile tekrar aşılanmak faydalıdır çünkü influenzanın birden fazla suşu vardır ve bir suş ile geçirilen enfeksiyon diğer suşlara karşı koruma sağlamaz," şeklinde konuştu.

Influenza'nın diğer solunum yolu virüslerinden farklı olarak ciddi komplikasyonlara ve ölüme neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Güder, "Aşılandığınızda başka solunum yolu virüsleriyle hastalık geçirme ihtimaliniz olsa da influenza önlenmiş olur. Çocukluk döneminden itibaren aşılarımızı eksiksiz yaptırmamız gerekmektedir. Aşılar son derece koruyucu ve güvenlidir. Aşılandığınızda hastalıklar ya hiç yaşanmaz ya da çok hafif geçer," diyerek influenza aşısının önemini yineledi.

Kaynak: DHA