Bu tatbikata 60'tan fazla uçak katılacak ve ABD'nin nükleer füze taşıyabilen savaş uçakları da yer alacak.  Tatbikat kapsamında Batı Avrupa üzerinde eğitim uçuşları gerçekleştirilecek.

Bursa'da suç örgütüne operasyon; 22 tutuklama Bursa'da suç örgütüne operasyon; 22 tutuklama

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, nükleer caydırıcılığın müttefik güvenliğinin temel taşı olduğunu vurguladı ve Steadfast Noon tatbikatının NATO'nun nükleer caydırıcılığı açısından önemli bir sınav olduğunu, ayrıca tüm düşmanlara NATO'nun tüm müttefiklerini koruyacağı ve savunacağı yönünde net bir mesaj vereceğini ifade etti. 

NATO'nun nükleer tatbikatı, her yıl ekim ayında düzenleniyor. Bu yılki tatbikat, Belçika, Hollanda, Danimarka ve İngiltere'nin hava sahasında gerçekleşecek.  Ayrıca Kuzey Denizi üzerinde de uçuşlar yapılacak.

Nükleer silahlar ve tatbikatlar, uluslararası güvenlik ve istikrar açısından önemli ancak aynı zamanda hassas konulardır. NATO'nun bu tatbikatı, müttefikler arasındaki nükleer caydırıcılık kabiliyetini güçlendirme ve pekiştirme amacı taşımaktadır. Bununla birlikte, nükleer silahların kullanılması durumunda oluşabilecek derin insani, çevresel ve jeopolitik etkiler de göz önünde bulundurulmalıdır.

Sonuç olarak, Steadfast Noon tatbikatı NATO'nun nükleer caydırıcılığının bir parçası olarak değerlendirilmeli ve bu yönüyle önemli bir stratejik öneme sahiptir. Ancak, nükleer silahların kullanımına ve yayılmasına dair endişeler de dikkate alınmalıdır. NATO'nun, nükleer silahların azaltılması ve silahlı çatışmaların önlenmesi yönündeki küresel çabalara katkı sağlaması beklenmektedir. 

Kaynak: DHA