GÜNDEM

Müzede Eğitim Alan Çocuklar, 'Kültür Koruyucuları' Oldu

Erzurum Müzesi'nde düzenlenen özel bir etkinlikte, çocuklara tarihi eserler ve kültürel varlıkların korunması konularında eğitim verildi ve bu çocuklar 'Kültür Koruyucuları' olarak onurlandırıldı.

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Erzurum'da organize ettiği 'Kültür Yolu Festivali' çerçevesinde gerçekleştirilen bu etkinlik, çocuklara yönelik 'Kültür Koruyucuları Eğitim Etkinlik Atölyesi'ni içeriyordu.

Etkinlikte, farklı yaş gruplarındaki 30 çocuk, önce Erzurum Müzesi'ni gezerek burada bulunan eserler hakkında bilgi aldı. Daha sonra, müzede oluşturulan sınıflarda, tarihi eserleri tanıma, kültürel varlıkların korunması ve kaçakçılıkla mücadele konularında eğitim aldılar. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı'ndan Arkeolog Meral Özdemir ve Erzurum Müzesi arkeologlarından Doç. Dr. Gülşah Altunkaynak, çocuklara bu konuların önemini ve kültür kaçakçılığıyla nasıl mücadele edileceğini anlattı. Eğitimlerin sonunda çocuklara 'Kültür Koruyucuları' rozeti verildi.

Arkeolog Meral Özdemir, kaçakçılıkla mücadelede eğitim çalışmalarının büyük önem taşıdığını belirtti. Çocuklara yönelik projelerin, kültürel mirasa sahip çıkan bilinçli bireyler yetiştirmek için hayata geçirildiğini ifade eden Özdemir, "Çocuklar, 'ağaç yaşken eğilir' atasözünden hareketle öncelikli hedef kitlemizdir. Bu kapsamda müzik, yaratıcı drama ve atölye çalışmaları gibi çeşitli etkinlikler düzenliyoruz," dedi.

Özdemir ayrıca, 'Kültür Koruyucuları' web sitesinin kurulduğunu, bilgilendirici hikaye kitabının okullara ulaştırıldığını ve kültürel mirasın korunmasına yönelik çeşitli projeler yürütüldüğünü belirtti. Bunlar arasında, kültür varlığı kaçakçılığının suç boyutunu ele alan özel bir oyun metni ve gençler için hazırlanan 'Artemis'in Yolculuğu' adlı çizgi roman gibi projeler yer alıyor.

Erzurum Müzesi'nde çocuklara eşlik eden Doç. Dr. Gülşah Altunkaynak, çocuklara müze gezisi sırasında eserleri tanıttıklarını ve çeşitli oyunlar, müziklerle etkinliklerini zenginleştirdiklerini belirtti. "Amacımız çocukların kültürel mirasa daha yakın hissetmelerini ve bu eserleri özümsemelerini sağlamak," diye konuştu.