Hasat etkinliğine katılan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, aronyanın hem gıda hem de sağlık sektörlerinde dünya çapında tercih edilen ve aranan bir meyve olduğunu belirtti. Bayır, “Aronya, ilçemizde eksi 35 dereceye kadar dayanıklılığıyla, yaklaşık 1400-1600 rakımda bulunan Güme Mahallesi'nde yetiştirilmektedir. Dönüme ortalama rekoltemiz bin 500 kilogram civarındadır. Aronya meyvesi, hızlı geri dönüşümü sayesinde sağlık, kozmetik ve süt ürünleri sektörlerinde aranan bir üründür. Ülkemizde de önemli bir yer tutmaktadır. Buradan elde edilen aronyaların iç ve dış piyasalara satışı yapılmaktadır. Ayrıca, buğday ve nohut ekilen tarlalarda aronya üretiminin yapılması, tarım arazilerinin değerlendirilmesi açısından alternatif bir ürün olarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. İlçemizde aronya üretiminin yaygınlaştırılması için Orman Müdürlüğü olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Üretici Selami Bulut, bölgedeki geleneksel buğday ve nohut ekiminin yanı sıra aronyayı alternatif bir ürün olarak seçtiklerini belirtti. Bulut, "Mut’ta yaklaşık 20 bin fidanımız var ve bu sene dördüncü yaşını dolduracak. Beklentimiz bitki başı yaklaşık 1 kilogram. İlerleyen yıllarda daha fazla hasat etmeyi düşünüyoruz. Bu, hem köyümüze hem de kendimize yeni bir alternatif kazandırdı" şeklinde konuştu.

Bitlis’te Çocukların Müstehcen Görüntülerini Paylaşan 6 Şüpheli Gözaltına Alındı Bitlis’te Çocukların Müstehcen Görüntülerini Paylaşan 6 Şüpheli Gözaltına Alındı

Aronya hasadı yapan işçilerden Hacı Aydın ise, bir günde 25-30 kişinin çalıştığını ve toplamanın kolay olduğunu belirterek, bu işin kendilerine iyi bir istihdam imkanı sunduğunu ifade etti.

Kaynak: DHA