Muğla, ülke genelinde deniz kültür balıkçılığında yüzde 65 oranında bir üretim payına sahip.

BALIK ÜRETİMİ VE İHRACAT RAKAMLARI

Muğla sınırları içinde faaliyet gösteren 93 off-shore balık üretim çiftliğinde, yılda 70-80 bin ton arasında deniz balığı yetiştirilmektedir. 2024 yılının ilk altı ayında Muğla’dan yapılan balık ihracatı, 48 bin 725 ton ile büyük bir başarıya imza atarken, bu ihracattan elde edilen gelir ise 317 milyon dolar olarak gerçekleşti. Muğla'nın deniz kültür balıkçılığı, Avrupa'dan Uzak Doğu'ya kadar 84 ülkeye yapılan ihracatla büyük bir ekonomik katkı sağladı.

MUĞLA'NIN SEKTÖRDEKİ YERİ VE GELECEK PERSPEKTİFİ

DEM Parti İmralı Heyeti: Tüm Görüşmeler Samimi Ve Umut Verici Düzeyde Olumlu Geçmiştir DEM Parti İmralı Heyeti: Tüm Görüşmeler Samimi Ve Umut Verici Düzeyde Olumlu Geçmiştir

İstanbul ve Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz Bölgeleri (İMEAK) Deniz Ticaret Odası'nın ağustos ayı Meclis Toplantısı'na konuşmacı olarak katılan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla'nın uzun sahil şeridi ve iç sularıyla deniz balığı yetiştiriciliği için geniş imkanlar sunduğunu ifade etti. Saylak, Milas'taki 23 toprak havuzunda faaliyet gösteren kuluçkahanenin, Türkiye'nin deniz balığı yavrusu ihtiyacının yüzde 75'ini karşıladığını belirtti.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE GELECEK YATIRIMLARI

Saylak, bilimsel araştırmaların gelecekte su ürünleri sektörüne yapılacak yatırımların artacağını ve yetiştiricilik üretiminin avcılıkla elde edilen üretim miktarını katlayacağını öngördüğünü söyledi. Ancak, sürdürülebilirlik için çevresel tedbirlerin alınmasının ve su kaynaklarının planlı kullanımının önemine vurgu yaptı. Saylak, su ürünleri avcılığındaki temel prensibin mevcut üretimi sürdürebilmek olduğunu belirtti.

Kaynak: DHA