MSB Basın ve Halka İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, son bir haftada gerçekleştirilen operasyonlar hakkında bilgi verdi.

Terörle Mücadele ve Hudut Güvenliği

Aktürk, geçtiğimiz hafta yapılan operasyonlarda 95 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirtti. 1 Ocak'tan itibaren toplamda 1963 teröristin etkisiz hale getirildiğini vurgulayan Aktürk, özellikle 2 ve 9 Eylül tarihlerinde Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirilen hava harekatlarında 41 hedefin başarıyla imha edildiğini aktardı. Ayrıca, bu operasyonlarda yerli ve milli mühimmat kullanıldığını ve 27 teröristin etkisiz hale getirildiğini ifade etti.

Hudut güvenliği konusuna da değinen Aktürk, son bir hafta içinde yasa dışı geçişlerde 493 kişinin yakalandığını ve 1545 kişinin hududu geçemeden engellendiğini açıkladı. Bu yıl başından itibaren yakalanan yasa dışı geçiş denemelerinin toplamda 10 bin 91 olduğunu, hududu geçemeden engellenen kişi sayısının ise 75 bin 332 olduğunu belirtti.

Orman Yangınları ve Uluslararası İşbirliği

Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı

Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin orman yangınlarıyla mücadelesine de dikkat çekti. 7-8 Eylül tarihlerinde Muğla Menteşe'de meydana gelen orman yangınlarına 102 helikopter ve 2 bin 974 sorti ile müdahale edildiğini söyledi. Ayrıca, Somali ile enerji alanında bir dizi anlaşma yapıldığını ve bir sismik araştırma gemisinin önümüzdeki ay bölgeye gönderileceğini, bu gemiye Deniz Kuvvetleri’ne ait gemilerin de refakat edeceğini duyurdu.

Kılıçlı Yeminin İncelenmesi

Kılıçlı yeminle ilgili olarak, askerliğin temelinin disiplin olduğu vurgulandı ve olayın titizlikle araştırıldığı belirtildi. Kılıçlı yeminin ilk defa 29 Ocak 1999’da uygulamaya alındığı ve 29 Mart 2023’te yönergede yapılan değişikliklerle bugünkü şeklini aldığı ifade edildi. MSB, kılıçlı yeminin her yönüyle incelendiğini ve disiplin mevzuatı çerçevesinde gerekli işlemlerin yapılacağını duyurdu.

ABD-GKRY Askeri Anlaşması ve Atama

MSB, ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) arasında yapılan Savunma İş Birliğine İlişkin Yol Haritası Anlaşması’nı sert bir şekilde kınadı. Kıbrıs Türk tarafının güvenliğine zarar veren adımların, ABD'nin tarafsız tutumunu zedelediği ifade edildi. Ayrıca, Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı’nın, Milli Uzay Programı kapsamında başarılı bir insanlı uzay misyonunun ardından 2024 Yılı Genel Atamaları ile Uzay Komutanlığı’na atandığı duyuruldu.

Kaynak: DHA