Bu yılki konferansın teması "Küresel Ulaşım Yollarının Güvenliğine Yönelik Modern Zorluklar" olarak belirlendi ve yaklaşık 50 ülkenin istihbarat ve güvenlik yetkilileri toplandı.

Kalın, konferans sırasında birçok ülkenin mevkidaşıyla görüşmeler yaptı ve güncel küresel gelişmeleri ele aldı. Konferansta yaptığı konuşmada, küresel güvenlik krizleri, artan terör tehditleri ve bunların insani sonuçlarına dikkat çekti. Özellikle Azerbaycan'ın Karabağ'daki başarılarına ve Azerbaycan ile Ermenistan arasında kalıcı bir barış anlaşması yapılmasının önemine vurgu yaptı. Kalın, bu barışın Zengezur Koridoru'nun açılmasını ve Azerbaycan-Ermenistan-Nahçıvan-Türkiye-Avrupa hattındaki bağlantıları sağlayacağını belirtti.

Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı Ankara'da Akraba Kavgası: 2 Ölü, 4 Yaralı

Kalın, uluslararası sistemin hızla değiştiğine ve Ukrayna ile Gazze'deki savaşlar gibi büyük krizlerle karşı karşıya olduğuna da değindi. Ukrayna krizinin uluslararası hukuk çerçevesinde çözüme kavuşturulması gerektiğini, Gazze'deki savaşın ise ateşkesle durdurulmasının önemini vurguladı. Filistin için iki devletli çözümün sağlanmasının ve bağımsız bir Filistin devleti kurulmasının gerekliliğine dikkat çekti. Türkiye'nin hem Ukrayna hem de Gazze savaşlarının sona ermesi için diplomatik çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.

Terörle mücadelede DEAŞ, El Kaide, El Şebab, JNİM, PKK ve FETÖ gibi örgütlerle ortak mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Terör örgütlerinin ayrıştırılamayacağına ve herkes güvende olmadan kimsenin güvende olamayacağına vurgu yaptı. Ayrıca, terör tehditleriyle başa çıkmak için geniş bir istihbarat diplomasisi yelpazesinin gerekliliğini ve Bakü Güvenlik Forumu'nun kurumsallaştırılmasını savundu.

Kaynak: DHA