GÜNDEM

Milletvekili Durmaz: “Mustafa Kemal Paşanın Tokat’ımıza Gelişinin 105. Yılı Kutlu Olsun”

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz 26 Haziran Atatürk’ün Tokat’a gelişinin 105. yıl dönümünde TBMM’de gündem dışı söz aldı.

Loading...

Abone Ol

Atamızın Tokat’a 6 kez gelerek Tokat halkını onurlandırdığı vurgusunu yapan Durmaz, TBMM kürsüsünden Atatürk'ün Tokat'a gelişinin 105’inci yıl dönümünü kutladı.

Durmaz’ın TBMM’de yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararlılığı kurtaracaktır.” şiarıyla milli mücadelenin ateşini yakan Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Tokat'a gelişinin 105’incü yıl dönümündeyiz.

34 yaşında Çanakkale’yi geçilmez kılan, 37 yaşında kurtuluş savaşını başlatan,

5 yıl, 4 ay, 10 gün düşman esaretinde kalan İstanbul’u kurtaran, 41 yaşında TC Cumhurbaşkanı olan,

Birleşmiş Milletlerce 152 ülkenin teklifiyle 20. asrın devlet adamı seçilen, 30 ülkede heykeli olan, 120 ülkede ismi bulvar ve caddelere verilen liderliğiyle, bağımsızlık sevdasıyla bir ulusun kurtarıcısı;

Mustafa Kemal Paşanın Tokat’ımıza gelişinin 105. Yılı kutlu olsun.

Mustafa Kemal Paşa’nın yaktığı bağımsızlık meşalesi 19 Mayıs 1919 ‘da Samsun’a, Havza’ya, Amasya’ya ve Tokat’a kadar gelmişti.

26 Haziran 1919 akşam saat 18:00’de

Milleti adına emperyalistlere meydan okuyan ‘Heyet-i Temsiliye Reisi’ Mustafa Kemal’i Tokat girişinde bir manga asker karşıladı.

Ve yanında Bandırma Vapurunda birlikte yoldaşlık ettiği Tokatlı Yüzbaşı Mustafa Süsoy vardı.

 Belediye önünde; vatanın işgalini kabul etmeyen, yüreği kurtuluş ateşiyle dolu, dimdik duruşlarıyla, Hey 15’liler’inn…evlatlarının başına kına yakarak vatana kurban olsun diye Çanakkale’ye gönderen, kınalı Ali’lerin diyarı Tokat halkı vardı. 

Türk Milletinin vatan sevgisini ve bağımsızlık ruhunu Tokat’ta ortaya koyan büyük Atatürk, Tokat halkına;

“Hiçbir müdafaa vasıtasına malik olmasak bile; dişimiz, tırnağımızla, zayıf ve dermansız kolumuzla mücadele ederek; şeref ve haysiyetimizi, namusumuzu müdafaa etmeyi zaruri görüyorum…

Tarih; Bize vatan uğrunda, canını ve malını esirgemeyen milletlerin, asla ölmediklerini, hala yaşadıklarını göstermektedir.

Ben hayatımı hiçbir zaman milletimizden üstün görmedim ve görmeyeceğim.

Her an memleket için şerefimle ölmeye hazırım” Yine; “Millî mücadele kaçınılmazdır, Türk milletinde gizli bulunan birçok yeteneklerin, cevherlerin, işi başarmaya yeterli olduğunu anladım.” diyerek, Tokatlılara olan güvenini dile getirmiştir. Tokatlı Plevne kahramanı için “Ben Gazi Osman Paşa'yı kendime rehber olarak seçtim, ömrüm boyunca onun yolunu takip edeceğim. Türk ruhu Plevne’de yeniden kendini bulmuştur.

 Felaket günlerinde Plevne Savaşı’nı ve Osman Paşa'yı düşüneceğiz. Sizin de kahramanlık sembolünüz ‘Gazi Osman Paşa’ olsun.” demiştir.

''Bir vatanın sahibi olmanın yolu, o topraklarda yaşanmış tarihi olayları bilmek, doğmuş uygarlıkları tanımak ve sahip olmaktan geçer'' diyen Mustafa Kemal Atatürk’e, Tokat halkı sahip çıkmış, kurtuluş mücadelesinde de ona destek olmaya karar almış.

Ve; “Ne mutlu milletimize, kendi bağrından bir Mustafa Kemal çıkardı.” diyen Tokat halkı milli mücadele yolunda kenetlenmiştir!

Tokat’ın evladı Mustafa Vasfi Süsoy’a, Gazi Paşa, o gün, Kuvayı Millîye ordusunun Anadolu’da ilk kuruluş talimatını vermiştir.

Daha sonra; Tokat’a Erzurum ve Sivas Kongresi sonrası 17 Ekim ve 27 Ekim 1919 tarihlerinde iki kez,1924, 1928 ve 1930’da 3 kez daha gelmiştir.

 Tokat günümüzde de Atatürk’ün emanetlerinin, laik cumhuriyetin en güçlü savunucusu olmuştur. Olmaya da devam edecektir. 

Bu duygu ve düşüncelerle Atamızın Tokat’a gelişinin 105. yıl dönümünü kutluyor,

Başta Gazi Mustafa Kemal Paşa olmak üzere, hemşerimiz Mustafa Vasfi Süsoy’u ve tüm aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan kahraman gazilerimize sağlık diliyorum” ifadelerini kullandı.