MHP TOKAT MİLLETVEKİLİ YÜCEL BULUT’TAN ADALET SİSTEMİNE İLİŞKİN ÇARPICI ELEŞTİRİLER GELDİ

TBMM Genel Kurulunda devam eden bütçe görüşmesinde söz alan MHP’li Bulut, Türkiye’de sadece yargı teşkilatının değil, tüm bürokrasinin “yetersiz uygulayıcı ”sorununa ortak bir akılla çözüm üretilmesi gerektiğini dile getirdi. Vatandaşın temel beklentisinin; hakkının, adil ve tarafsızlığından, yetkinliğinden şüphe duymadan kadroların eliyle temin ve tesisin önünün açılması olduğunu ifade eden Yücel Bulut, şunları kaydetti.

İSTİNAF MAHKEMELERİ MERCEK ALTINA ALINMALI

Tokat Valisi Abdullah Köklü, Gönül Dağı Dizisinin Setini Ziyaret Etti Tokat Valisi Abdullah Köklü, Gönül Dağı Dizisinin Setini Ziyaret Etti

Türkiye’de yargı teşkilatının birincil ve öncelikli sorunu mevzuat sorunu değil nitelikli uygulayıcı sorunudur; uzun süren yargılamaların vatandaşın ciddi hak kayıplarına sebebiyet verecek kadar şirazesinden çıkmış olmasıdır. Dolayısıyla ortaya bir cesaret koyarak revizyon değil etkili bir reformu hayata geçirmek durumundayız. Cumhuriyet tarihi boyunca tartışılan, yaklaşık yüz yıllık bir arka planı olan ve en nihayetinde siyasi iktidar tarafından bu haklı talepleri dikkate alarak hayata geçirilen, geçirilmiş olan bölge adliye mahkemeleri ve istinaf mahkemelerinin hep birlikte mercek altına alınması lazım.

İstinaf mahkemelerinin Kanunu çok iyi niyetli bir şekilde, yıllarca akademik çerçevede tartılışmış olmasından dolayı Yargıtay’ın iş yükünü bi nebze düşüreceği inancıyla ve yargılamaları hızlandıracağı düşüncesiyle hayatımıza girdi ancak bugün fiilen uygulamada bölge adliye mahkemeleri bi istinaf mahkemeleri bu neticeyi vermedi. Yaklaşık beş yıl süren Yargıtay aşamasıyla beraber beş yıl, altı yıl süren yargı dosyalarının üzerine bir üç yıl daha eklenmesine sebebiyet verdi.

HAKİMLER TECRÜBESİZ

Yargı reformu kapsamına bölge adliye mahkemelerinin alınması, gerek görülürse doktrinde yıllarca her siyasi iktidara dayatılan ve bir müjde gibi sunulan ama o neticeyi vermeyen istinaf mahkemelerinin derhal kaldırılması da dahil olmak üzere bütün çözüm önerilerinin düşünülmesi lazım. İstinaf mahkemeleri bir yandan yargı sürecini uzatırken diğer yandan da nitelikli yargıçlarımızın, hakimlerimizin ve savcılarımızın ilk derece mahkemelerinde görevlendirilmesi gibi fiili bir sonuç doğurdu ve kürsüler maalesef ki tecrübesiz hakim ve savcılarımızın adeta stajını tamamladıkları birer mevzi ve mertebe haline geldi. Dolayısıyla istinaf mahkemeleri 2022 yılının Türkiye’de yargı konusundaki en önemli gündemi olması gerekiyor.

Editör: TE Bilişim