Uçum, AYM'nin kararını “keyfi” olarak nitelendirerek, Anayasa'ya ve hukukun genel ilkelerine aykırı olduğunu belirtti. AYM'nin Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, Gezi davasından 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararın “yok hükmünde” olduğu ifade edilmişti. Bu bağlamda, Yargıtay tarafından verilen kararın TBMM Genel Kurulu'nda okunmasının, vekilliğinin düşmüş sayılmasını sağlamayacağı vurgulandı. Mehmet Uçum, bu durumun Anayasa’nın 85’inci maddesine aykırı olduğunu öne sürdü ve AYM'nin TBMM'nin milletvekilliğinin düşmesine ilişkin tamamlama merasimini göz ardı ettiğini belirtti. Uçum, AYM’nin, adli yargının en yüksek karar organı olan Yargıtay’ın onama kararını keyfi bir şekilde reddettiğini ve Anayasa’nın 85’inci maddesinin ihlal edildiğini ifade etti. Uçum’a göre, “Milletvekilliğinin kesin hüküm giyme halinde düşmesi, bu husustaki kesin mahkeme kararının Genel Kurula bildirilmesiyle olur” hükmü Anayasa Mahkemesi'nin denetiminden muaf. Bu nedenle, ilgili merasimin tamamlanmış ve milletvekilliğinin düşmüş sayılması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AB Delegasyon Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski'yi Kabul Etti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AB Delegasyon Başkanı Büyükelçi Thomas Ossowski'yi Kabul Etti

Hukuki Etkisi Olmayan Karar

Uçum, AYM'nin kararını “hukuken etkisi olmayan” bir karar olarak değerlendirdi. AYM'nin verdiği “karar verilmesine yer olmadığı” kararının hukuki icra açısından yok hükmünde olduğunu belirten Uçum, bu kararın gerekçesinin tek başına icrai bir etkisi olmadığını vurguladı. Bu nedenle, AYM’nin kararına göre herhangi bir hukuki işlem yapılmasının mümkün olmadığını ifade etti.

AYM'nin İçtihatlarına İsyan

Mehmet Uçum, AYM'nin daha önce hükümlü milletvekilleriyle ilgili verdiği kararlarla mevcut karar arasındaki çelişkiye de dikkat çekti. AYM’nin önceki içtihatlarının “yetkisizlik sebebiyle ret” yönünde olduğunu belirten Uçum, bu içtihatların çiğnendiğini ve AYM'nin anayasa hükümlerini ve mahkemenin içtihatlarını göz ardı ettiğini belirtti. Uçum, bu tutumun hukuk adına savunulmasının mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA