2024/2025 sezonunun alım kampanyasına ekim ayında başlayan Marmarabirlik, bugüne kadar 40 bin ton ürün alımı gerçekleştirdi. Şirket, 16 Kasım-29 Kasım tarihleri arasında teslim edilen ürünlerin bedellerinin yüzde 50’sini kapsayan ödemeyi, 6 Aralık Cuma günü gerçekleştirecek. Ortaklar, saat 00:00'dan itibaren Ziraat Bankası ATM’lerinden üçüncü dilim ödemelerini alabilecekler. Bu ödeme ile birlikte, Marmarabirlik bugüne kadar toplamda 882 milyon TL’lik ödeme yapmış olacak.
Başkan Asa’dan Üreticilere Çağrı: “Ürüne Sahip Çıkın”
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ürün alımları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, kooperatif bölgesindeki rekoltenin 379 bin ton olduğunu belirtti. Bu miktarın tamamının alınmasının hem fiziki hem de mali açıdan mümkün olmadığını ifade eden Asa, 2025 yılında arz-talep dengesinin değişmesi ve ürünün azalması beklentisini vurguladı. Asa, “Şu anda arz fazla, talep ise az. Ancak ilerleyen dönemlerde arz düşeceği için talep aynı seviyede kalsa bile, fiyatlar normale dönecektir. Bu yüzden üreticilerimiz, ellerindeki ürüne sahip çıkmalı ve doğru zamanda değerlendirmelidir” dedi.
Marmarabirlik’in tarihindeki en yüksek alım planı olan 60 bin ton alım hedefinin olduğunu belirten Başkan Asa, özellikle Bursa Bölgesi’nde geçen yılın üç katı kadar ürün alındığını ve Marmarabirlik’in tek başına bu kadar yüksek alım miktarını karşılamasının mümkün olmadığını söyledi. Uzun vadede sofralık zeytinin daha fazla talep göreceğini belirten Asa, Marmarabirlik’in amacının kooperatiflerini ve ortaklarını korumak, aynı zamanda üreticinin ürününü en iyi şekilde değerlendirmek olduğunu dile getirdi. “Sofralık zeytin rekoltesinin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde Marmarabirlik’in önceliği, hem kendisini hem de kooperatiflerini korumaktır. Bunun yanı sıra, ortağının ürününü satmak, değerlendirmek ve bir sonraki ürün alım dönemine hazırlanmaktır” şeklinde konuştu.
Serbest Piyasadaki Fiyatlar Düşük Seviye de Kalmış Durumda
Asa, ilk hasat dönemi başladığında üreticilerin tercihlerinin yağlık zeytin yönünde olduğunu, ancak son teslimatların sofralık zeytin yönünde yoğunlaşmasının sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti. Bu durumun, üreticiler için fiyat ortalamalarının artmasına yol açacağını belirten Asa, serbest piyasada ürün fiyatlarının şu an düşük seviyelerde olduğunu belirtti. “Serbest piyasadaki ürünlerin ortalama fiyatları şu anda düşük. Üretimde devamlılığın sağlanabilmesi için, üreticilerin emeği ve alın teri korunmalıdır. Burada tüccara da büyük görevler düşüyor. Örneğin Marmarabirlik’te 270 dane zeytinin avans fiyatı 70 TL iken, serbest piyasada bu ürün 45 TL’ye alınmak isteniyor. Bu durumun doğru olmadığını düşünüyoruz” dedi.
Teslimat Sıkıntıları ve Rekolte Beyanları
Marmarabirlik'in teslimatlarla ilgili yaşadığı sıkıntılar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Hidamet Asa, bu sorunların kökeninin ortakların rekolte beyanı verdikleri dönemde, ana taahhüt edilen miktara ulaşacak şekilde beyanat yazdırmalarından kaynaklandığını belirtti. Asa, “Marmarabirlik’in alım miktarı ile rekolte beyanları arasındaki fark büyüdükçe, kota uygulaması yapmak kaçınılmaz hale geliyor. Eğer rekolte beyanları daha doğru verilseydi, yani 100 bin ton yerine 80 bin ton beyan verilmiş olsaydı, kota uygulamasına gerek kalmazdı. Önümüzdeki yıllarda, ortalama verilebilecek ürün miktarı kadar rekolte beyanı verilmesinin çok önemli olduğunu belirtmek isterim” dedi. Bu tür beyanatların doğru verilmesinin, Marmarabirlik’in alım ve ödeme planlarını daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmesini sağlayacağını ifade etti.